Jeśli lato to czas na orzeźwiające napoje przy basenie, to jesień jest sezonem na rozkoszowanie się pysznymi drinkami przy ognisku, gdy jesteśmy owinięci miękkim kocem. Niezależnie od tego, czy rozgrzewacie się po długiej wędrówce, czy przygotowujecie się do nocnego biwakowania, wybór idealnego napoju jest niezbędny.
Nie chcąc powiedzieć „nie” butelce dobrego bourbona z Knob Creek, jego odrobina dodana do koktajlu może nadać mu charakter uroczystego a zarazem pysznego drinka.
Szukając wyjątkowych propozycji, co można pić tej jesieni, zapytaliśmy czterech ekspertów ds. żywności i napojów, aby podzielili się swoimi przemyśleniami na temat koktajli.
Farm and Fish House Punch (Farmerski poncz)
Danny Childs, kierownik baru w Farm and Fisherman Tavern w New Jersey i pomysłodawca SlowDrinks, konta na Instagramie, gdzie dokumentuje nieustanne odkrywanie produktów zebranych i uprawianych w regionie, zaproponował poncz na bazie jabłkowej whisky (Applejacka), bourbonu i rumu. Ten napój powinien być przygotowany z wyprzedzeniem, ponieważ baza wymaga całonocnego namaczania. Fruktoza powstaje poprzez moczenie skórek z cytryny z cukrem i przyprawami przez noc lub co najmniej osiem godzin. Ma wyraźny smak octu jabłkowego, choć osłodzony cukrem. Można go podawać na zimno lub na ciepło.
Przepis na 16 porcji
Składniki do przygotowania oleosacharozy (naturalne cukry proste np. fruktoza):
8 średnich cytryn
1 szklanka brązowego cukru (demerara)
½ laski cynamonu
1 gwiazdka anyżu
2 goździki
10 nasion kolendry
Pozostałe składniki do przygotowania ponczu:
2½ szklanki niefiltrowanego i niesłodzonego cydru jabłkowego
¾ szklanki burbona (najlepiej Buffalo Trace)
¾ szklanki rumu, np.: bogatego w estry jamajskiego Smith & Cross lub Plantation Xaymaca
¾ szklanki jabłkowej whisky np. Laird's Applejack
Tarta gałka muszkatołowa do dekoracji
Przygotowanie:
1. Aby przygotować oleosacharozę (fruktozę), należy obrać cytryny, uważając, aby pozostawić biały miąższ na owocach. Skórki umieścić w średniej misce wraz z cukrem. Zmielić cynamon, anyż, goździki i kolendrę w młynku do przypraw lub za pomocą moździerza i tłuczka, a następnie dodać do miski wraz ze skórkami cytryn i cukrem. Dobrze wymieszać i zmiksować, aby uwolnić olejki ze skórek. Przykryć miskę ręcznikiem lub talerzem i odstawić w temperaturze pokojowej na co najmniej osiem godzin lub na całą noc. Wycisnąć sok z obranych cytryn i przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
2. Następnego dnia za pomocą silikonowej szpatułki zeskrobać oleosacharydy do średniego rondla wraz z sokiem z cytryny i delikatnie podgrzać do momentu aż cały cukier się rozpuści. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do dużej miski (ten odcedzony płyn nazywany jest sorbetem), należy wycisnąć jak największą ilości płynu ze skórek. Powinno to dać około 2¼ filiżanki. Po odcedzeniu resztki wyrzucić.
3. Dodać cydr jabłkowy, whisky, rum i burbon do koktajlu i dobrze wymieszać. Przelać do szczelnych butelek lub pojemników i wstawić do lodówki. Możne być przechowywany w chłodnym miejscu przez co najmniej kilka miesięcy.
4. Poncz podawać w szklankach z lodem udekorowanym startą gałką muszkatołową. Pojedyncza porcja to 100 ml napoju, serwowana w szklance typu rocks z dużą kostką lodu i udekorowaną gałką muszkatołową.
Ivy Mix’s Fall Cranberry Spritz (Jesienny Żurawinowy Spritz)
Ivy Mix prowadzi latynoski bar – Leyenda oraz Fiasco Wine and Spirits, oba na Brooklynie, zaproponowała żurawinowy spritz z ginu, który w jakiś sposób jest zarówno orzeźwiający jak i przyjemny. Idealny na wciąż dość ciepłe jesienne popołudnia. Spritz ten przypomina przyprawioną lemoniadę z nutą cierpkości i dużą ilością żurawiny. Celowo ma niską zawartość alkoholu, ale w razie potrzeby można dodać więcej ginu.
Przepis na 2 porcje
Składniki na syrop żurawinowy:
½ szklanki niesłodzonego soku żurawinowego
½ szklanki wody
8 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
4 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
Składniki na koktajl:
½ szklanki syropu żurawinowego
½ szklanki świeżego soku z cytryny
3 łyżki London Dry Gin, takiego jak Bombay Sapphire
1½ łyżki Aperolu
¼ szklanki napoju gazowanego
Cytrynowe spiralki
Przygotowanie:
1. W małym garnku połączyć cukier, sok żurawinowy, wodę, goździki, ziele angielskie, anyż i cynamon. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, a następnie zdjąć z palnika i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pozostawić aż mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej (co najmniej godzinę), a następnie przecedzić. Usunąć części stałe. Przechowywać w szczelnym pojemniku do dwóch tygodni.
2. Połączyć syrop żurawinowy, sok z cytryny, gin i Aperol w shakerze do koktajli. Napełnić shaker lodem i wstrząsać aż zewnętrzna część shakera będzie bardzo zimna. Napełnić lodem dwa kieliszki do wina i rozdzielić wstrząśnięty koktajl pomiędzy kieliszki. Dopełnić sodą oczyszczoną i udekorować cytrynowymi spiralkami.
Fall Espresso Spritz & Mezcal Negroni
Cybille St. Aude-Tate i Omar Tate, małżeństwo prowadzące Honeysuckle Provisions, nowatorską kuchnię w Filadelfii, mają odmienne podejście do jesiennego napoju. Omar poleca espresso spritz, który zawiera słodycz cydru i odrobinę kofeiny. Niefiltrowany cydr jabłkowy zmieszany z wodą gazowaną, nadaje mu lekko bąbelkową lekkość, natomiast espresso, orzechowy, przyjemny smak. Z drugiej strony, Cybille woli popijać bezalkoholowe negroni w nielicznych spokojnych chwilach pod koniec pracowitego dnia. Chociaż lodowate negroni nie jest tym, co większość ludzi kojarzy z ciepłym jesiennym drinkiem, ten klasyczny koktajl jest doprawiony poprzez użycie mezcalu (odmiana tequilli) zamiast ginu.
Przepis na 1 porcję Fall Espresso Spritz
Składniki:
140 ml wody gazowanej (polecana np. Saratoga Sparkling Water)
56 ml espresso
28 ml cydru jabłkowego
Skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
1. Wlać wodę gazowaną do wysokiej szklanki o pojemności około 400 ml, a następnie espresso i cydr jabłkowy. Delikatnie wymieszać, a następnie dodać lód aby wypełnić pozostałą przestrzeń w szklance.
2. Za pomocą obieraczki odciąć grubszy plasterek skórki z pomarańczy. Ścisnąć skórkę tak, aby strona ze skórką była skierowana w stronę szklanki, uwalniając olejki eteryczne ze skórki na powierzchnię napoju. Krawędź szklanki natrzeć skórką pomarańczy i natychmiast podawać.
Mezcal Negroni
Zmiana pór roku nie oznacza wcale konieczności rezygnacji z chłodnego negroni na koniec długiego dnia. Cybille St. Aude-Tate, współzałożycielka Honeysuckle Provisions w Filadelfii, lubi relaksować się przy swoim ulubionym jesiennym drinku, negroni z mezcalem zamiast ginu. Poleca Yola Mezcal, przedsiębiorstwo rzemieślnicze, którego właścicielkami są kobiety, produkujące jedne z najlepszych mezcali (odmiana tequili) dostępnych w Stanach Zjednoczonych.
Przepis na jedną porcję
Składniki:
28 ml mezcalu (najlepiej Yola Mezcal) albo innej tequili
28 ml Campari
28 ml słodkiego wermutu
2 szczypty grejpfrutowego bittersa
Skórka grejpfruta do dekoracji
Przygotowanie:
1. Napełnić lodem szklankę barmańską lub kufel i dodać mezcal, Campari, wermut i bitters. Mieszać aż zewnętrzna część szklanki będzie dobrze zmrożona, około 20 sekund.
2. Włożyć dużą kostkę lodu do szklanki typu rocks, przecedzić napój przez kostkę. Za pomocą obieraczki odciąć 2,5-centymetrowy kawałek skórki z grejpfruta, a następnie ścisnąć wzdłuż szklanki, spryskując napój olejkami ze skórki. Umieścić skórkę w szklance i natychmiast podawać.
Bez względu na to czego potrzebujesz do picia jesienią mamy zawsze coś, co zaspokoi Twoje potrzeby przez cały sezon.