Zdjęcie: Amber Gregory/Getty Images
Przed rewolucją przemysłową większość ludzi jadła na śniadanie resztki - jeśli w ogóle coś jadła. Siostrzeniec Zygmunta Freuda, Edward Bernays, opracował kampanię reklamową, która spopularyzowała nowoczesną podstawę jajek i bekonu. W latach dwudziestych XX wieku, podczas gdy John Harvey Kellogg wprowadził swoją popularną linię płatków zbożowych, aby pomóc nam uniknąć grzechu cielesnego. Ale skoro coraz mniej z nas pracuje na polach czy w fabrykach, to czy nadal pomocne jest rozpoczynanie dnia od dużej dawki białka - a nawet od miski płatków śniadaniowych? Czy ma znaczenie, jeśli tego nie robimy - i czy faktycznie mogą istnieć korzyści zdrowotne wynikające z przerwania postu w późniejszej części dnia?
Najpierw wysłuchajmy lobby pro-śniadaniowego. Spora liczba badań obserwacyjnych (w przeciwieństwie do kontrolowanych eksperymentów) sugeruje, że osoby rezygnujące ze śniadania mają zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i udaru mózgu w różnych populacjach na całym świecie. Istnieją również dane obserwacyjne, które pokazują, że osoby rezygnujące ze śniadania mają tendencję do wybierania gorszej żywności w ciągu dnia - co ma sens, ponieważ pomijanie śniadania wydaje się utrzymywać wysoki poziom hormonu głodu greliny, podczas gdy hormon sytości leptyny pozostaje stłumiony.
Warto jednak pamiętać, że istnieje wiele czynników zakłócających - być może ludzie, którzy codziennie jedzą śniadanie, zwracają również uwagę na swoje zdrowie w inny sposób, podczas gdy ludzie, którzy mają czas tylko na kawę, nie. Ale co, jeśli istniałaby populacja ludzi, którzy wyraźnie poważnie traktują swoje zdrowie, celowo pomijając śniadanie? Cóż, właściwie...
,,Pomijanie śniadania można opisać jako rodzaj ,,żywienia ograniczonego czasowo" [TRF], ponieważ zmniejszasz ,,okno", w którym możesz jeść" - mówi dietetyk Drew Price. ,,Istnieje wiele twierdzeń na temat TRF, takich jak lepsza wrażliwość na insulinę, zmniejszone markery stanu zapalnego, a nawet poprawa mikrobiomu jelitowego, ale bezpośrednie dowody z badań klinicznych są nadal stosunkowo ograniczone i istnieje wiele innych czynników, które należy wziąć pod uwagę".
,,Gdybym pracował z kimś, kto chciałby skorzystać z planu śniadaniowego, to kładłbym większy niż kiedykolwiek nacisk na to, co spożywa. Jeśli ktoś przechodzi z trzech posiłków na dwa, musi bardziej skupić się na wyborze, aby upewnić się, że otrzymuje wystarczającą ilość białka, zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika i wszystkich innych korzystnych składników odżywczych, takich jak fitochemikalia, które można uzyskać z warzyw. I oczywiście jest wiele osób, które nie powinny w ogóle rozważać pomijania śniadania, w tym osoby z historią zaburzeń odżywiania, różnymi schorzeniami lub dzieci i osoby starsze - stałe spożycie energii w ciągu dnia jest tutaj dobrym pomysłem z wielu powodów".
Wniosek na wynos? Ignoruj slogany reklamowe i odżywiaj się w sposób, który pozwala ci dokonywać najzdrowszych wyborów, w najbardziej zrównoważony sposób. Jeśli oznacza to kilka jajecznic i stos szpinaku o 7 rano, świetnie - ale jeśli wszystko, czego potrzebujesz, aby dotrwać do 11 rano, to filiżanka mocnej kawy, nie przejmuj się tym zbytnio. I jeśli miska płatków kukurydzianych może pomóc ci oderwać się od podstawowych popędów, to zrób to - w końcu wszyscy możemy skorzystać z odrobiny pomocy rano.