Źródło: Shutterstock
Ser bez mleka: jeśli sądzisz, że to scenariusz science-fiction – mylisz się! Wkrótce będziesz mógł go znaleźć w dziale nabiału w swoim supermarkecie. Tak twierdzi francuska firma Standing Ovation.
Litr mleka z probówki w dobę
„Wszystkie składniki sera można znaleźć poza typowymi przetworami mlecznymi. Z wyjątkiem kazeiny – to białko nadaje serowi niepowtarzalny smak, konsystencję i aromat. Kazeina jest niezwykle trudna w produkcji, ale dzięki naszemu doświadczeniu w biotechnologii i naukach o żywności obliczyliśmy, jak można ją wytworzyć w procesie fermentacji” – czytamy na stronie internetowej firmy.
Proces zaczyna się przez wprowadzenie mikroorganizmów do określonych genów bydła mających zdolności do produkcji kazeiny. Mikroorganizmy te są następnie przenoszone do fermentorów, gdzie są następnie mieszane z wodą, solą, azotem i cukrem, co stanowi sprytną mieszaninę, która umożliwia im imponujące namnażanie. Z jednej 30-mililitrowej fiolki tych mikroorganizmów firma jest w stanie wyprodukować jeden litr „mleka hodowlanego” w ciągu 24 godzin. Następnie laboranci start-upu filtrują płyn, aby pozbyć się z niego początkowych mikroorganizmów i przekształcają go w biały proszek, gotowy do użycia w produkcji przetworów mlecznych, zwłaszcza serów.
„Zrównoważony” ser
Jeśli Standing Ovation ma nadzieję na wprowadzenie swojego produkt na rynek w 2024 r. w Stanach Zjednoczonych, biorąc pod uwagę dłuższy proces uzyskiwania zezwoleń w Unii Europejskiej, produkty wyprodukowane z „mleka hodowlanego„ nie powinny znaleźć się w naszych supermarketach przed rokiem 2025 lub 2026. Grupa Bel, właściciel marek przetworów mlecznych takich jak Babybel, La Vache Qui Rit, Kiri, Leerdammer i Boursin, również liczy, że do 2030 r. będzie oferować ofertę składającą się z produktów w 50% na bazie owoców i roślin.
Na swojej stronie Standing Ovation szczyci się produkcją „zrównoważonego” sera. „Produkty precyzyjnej fermentacji wytwarzają ułamek emisji wynikającej z hodowli zwierząt i zużywają mniej wody” – podkreśla za Futura Science Stella Child, badaczka z Good Food Institute, organizacji non-profit promującej alternatywy roślinne i hodowlane produktów pochodzenia zwierzęcego, szczególnie mięsa, nabiału oraz jaj. Czas pokaże, czy proces ten przekona wegan…