Marnowanie żywności: ile jedzenia wyrzucają każdego roku Francuzi?
W ramach przygotowań do Międzynarodowego Dnia Świadomości na temat Strat i Marnowania Żywności, który przypada 29 września, aplikacja Too Good To Go, specjalizująca się w ratowaniu niewykorzystanej żywności, obliczyła średnią ilość wciąż nadającego się do spożycia jedzenia wyrzucanego przez każdego Francuza.
Konsumenci są najsłabszym ogniwem łańcucha żywnościowego, jeśli chodzi o marnotrawstwo, znacznie wyprzedzając szkolne stołówki.
Aplikacja Too Good To Go obliczyła, że każdy Francuz wyrzuca średnio "25 kilogramów wciąż zdatnej do spożycia żywności" rocznie, co odpowiada "jednemu posiłkowi tygodniowo na osobę", zgodnie z komunikatem opublikowanym w poniedziałek, 23 września 2024 r. Firma oszacowała koszt tego marnotrawstwa w przeliczeniu na osobę na blisko 157 euro rocznie.
W 2021 r. francuskie gospodarstwa domowe wyrzuciły 1,7 miliona ton jadalnych odpadów
Too Good To Go szacuje ponadto, że marnując jeden posiłek tygodniowo, każdy Francuz jest odpowiedzialny za niepotrzebne wykorzystanie 1,3 km² gruntów rolnych i 390 litrów wody, czyli „ponad 2 wanny wody tygodniowo”. Co więcej, niepotrzebnie emitowany jest ponad kilogram ekwiwalentu CO2.
Firma, która umożliwia przedsiębiorcom oferowanie swoich niesprzedanych produktów po obniżonych cenach w postaci koszyków do uratowania, opiera swoje obliczenia na danych Eurostatu, pochodzących z kwietniowego komunikatu francuskiego Ministerstwa Transformacji Ekologicznej, zgodnie z którym 1,7 miliona ton odpadów jadalnych zostało wyrzuconych przez francuskie gospodarstwa domowe w 2021 roku.
39% odpadów żywnościowych powstaje na poziomie konsumenta
Konsumenci są pod tym względem najsłabszym ogniwem łańcucha żywnościowego: 39% odpadów żywnościowych powstaje na poziomie konsumentów, w porównaniu z 22% na poziomie produkcji pierwotnej, czyli w gospodarstwach rolnych, 14% na poziomie przetwórstwa rolno-przemysłowego, 12% na poziomie dystrybucji i 13% w konsumpcji poza domem, w stołówkach lub restauracjach.
Według SDES, służby statystycznej tego ministerstwa, sumując odpady jadalne z każdego z tych ogniw, w całym łańcuchu żywnościowym wyrzuca się 4,3 miliona ton.
Raport wskazuje, że odpady jadalne stanowią nieco mniej niż połowę odpadów żywnościowych produkowanych we Francji, przy czym te ostatnie ważą 8,8 miliona ton, obejmując również np. kości czy obierki.
W tej kwestii, "przy 129 kg na mieszkańca odpadów żywnościowych, Francja plasuje się tuż poniżej europejskiej średniej wynoszącej 131 kg na mieszkańca", jak podawało SDES w kwietniu.
Too Good To Go, firma założona w 2016 roku, twierdzi, że "przyczyniła się do uniknięcia zmarnowania ponad 350 milionów posiłków" i ma "100 milionów użytkowników aplikacji oraz 170.000 aktywnych partnerów w 19 krajach".
Wydany przez nią komunikat poprzedza ustanowiony przez ONZ Międzynarodowy Dzień Świadomości na temat Strat i Marnotrawienia Żywności, który przypada w niedzielę 29 września.
Dział: Społeczeństwo
Autor:
Sciences et Avenir avec AFP | Tłumaczenie: Jagoda Wróbel – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/