2023-12-28 08:58:47 JPM redakcja1 K

7 krajów, 7 tradycyjnych uczt Świąt Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie obchodzone jest na wiele sposobów w wielu zakątkach świata, a kuchnia, która wyznacza to święto, jest tak różnorodna, jak ludzie, którzy się na niej ucztują. Tradycje żywieniowe są pocieszające w czasach, gdy wiele osób miało trudny rok. A potrawy bożonarodzeniowe są szczególnie wyjątkowe w wielu gospodarstwach domowych.

Zdjęcie: Getty Images

Typowy świąteczny posiłek może różnić się w zależności od miejsca, ale pomysł uczty, czy to tego samego dnia, czy poprzedniej nocy, już taki nie jest. Oto, jak miejscowi świętują Boże Narodzenie poprzez kuchnię w siedmiu krajach. Zapytaliśmy ekspertów z zakresu hotelarstwa o te tradycje, a oni podzielili się swoim spojrzeniem na to, co jest typowe dla nich samych, a także ich rodzin i przyjaciół.

Francja

Francuzi delektują się wystawnym świątecznym posiłkiem 24 grudnia, mówi Francois Payard, znany cukiernik, który dorastał w Nicei. Miejscowi siadają do kolacji około 20:00 - mówi i delektują się pierwszym daniem z owoców morza. Zwykle oznacza to faszerowanego homara - pieczone danie z gotowanego skorupiaka zmieszanego z musztardą, żółtkami jaj i brandy - lub krewetki. Potem pora na dużego kapłona - samca kurczaka słynącego ze swojej delikatności - i mieszankę dodatków, w tym puree ziemniaczane i kasztany smażone na maśle i posypane szałwią. „Kasztany są dla nas stałym elementem każdego świątecznego posiłku”, mówi Payard. Deser, będący wielkim finałem, to bożonarodzeniowa kłoda, czyli bûche de Noël - francuska wersja świątecznego ciasta. Często podaje się dwa - jeden czekoladowy, drugi kasztanowy. Do picia jest to najlepsze wino, jakie można dostać, zwykle czerwone z Burgundii, które nie jest zbyt pełne jak na kapłona. W Dzień Bożego Narodzenia Francuzi delektują się obfitym brunchem, który może obejmować kremową jajecznicę, wędzonego łososia i tosty. Posiłek kończy się różnymi serami, takimi jak Brie, Gruyere i Munster, mówi Payard.

Włochy

Podobnie jak we Francji, Włosi świętują Boże Narodzenie z największym rozmachem w przeddzień wielkiego dnia. Luca Finardi, dyrektor generalny Mandarin Oriental Milan, mówi, że miejscowi zazwyczaj uczęszczają na mszę o północy i cieszą się wystawnym posiłkiem przed pójściem do kościoła. Prekursorem dania głównego jest wędzony łosoś z crostini z masłem lub wędzony, solony dorsz. Włosi z obszarów przybrzeżnych, takich jak Wybrzeże Amalfi, mogą zacząć od czegoś surowego, takiego jak okoń morski z ziołami i solą morską, mówi Finardi. Następny w kolejce jest tortellini in brodo - nadziewany makaron skąpany w gorącym bulionie z kurczaka i parmezanu - ten ostatni musi pochodzić z regionu o tej samej nazwie we Włoszech. Na główny posiłek Włosi z północy zazwyczaj jedzą nadziewanego indyka, natomiast mieszkańcy obszarów nadmorskich mogą zjeść dużego pieczonego labraksa otoczonego pieczonymi ziemniakami i warzywami. „Bez względu na to, skąd pochodzisz, obowiązkowym daniem jest panettone - typowy słodki chleb”, mówi Finardi. „Sekret polega na tym, aby podgrzewać go tylko przez kilka minut”. Preferowanym napojem jest Spumante, wino musujące. Jeśli chodzi o słynny włoski posiłek bożonarodzeniowy z okazji święta siedmiu ryb, Finardi twierdzi, że ogranicza się on głównie do regionu Kampanii, który obejmuje wybrzeże Amalfi i Neapolu. Finardi mówi, że Dzień Bożego Narodzenia to bardziej kontakt z rodziną, a mniej jedzenie. „Jemy resztki i regenerujemy siły po poprzednim dniu”.

Anglia

Brytyjczycy zazwyczaj nie objadają się wielkim świątecznym posiłkiem w Wigilię. „24-ty jest przeznaczony na gotowanie z rodziną i pójście do lokalnego pubu na kufel piwa”, mówi Nicola Butler, właścicielka londyńskiego luksusowego biura podróży NoteWorthy. Prawdziwe świętowanie zaczyna się w bożonarodzeniowy poranek od kieliszka szampana i śniadania składającego się z wędzonego łososia i kawałków mielonego mięsa, mówi. Później tego samego dnia, po wyemitowaniu corocznego przemówienia bożonarodzeniowego królowej, nadchodzi czas kolacji. Oznacza to indyka lub rostbef z mnóstwem dodatków, takich jak pieczony pasternak i marchewkę, groszek z masłem i brukselkę. W niektórych rodzinach można zjeść budyń z Yorkshire, pikantny wypiek z mąki, jajek i mleka z dodatkiem sosu mięsnego. Deser to świąteczny budyń, czyli tak naprawdę ciemne i gęste ciasto z suszonymi owocami, przyprawami i zwykle odrobiną brandy. „Mamy dużo wina, które będzie pasować do jedzenia”, mówi Butler.

Grecja

Maria Loi, sławna grecka szefowa kuchni, twierdzi, że obchody świąteczne w kraju rozpoczynają się w Wigilię Bożego Narodzenia około 19:00. „Rodziny siadają przy kominku i zajadają się specjalnym chlebem pszennym, który pieczemy tylko na Boże Narodzenie”, mówi. „W niektórych gospodarstwach je się także kiełbaski wieprzowe. To jedyna [okazja], gdy Grecy jedzą wieprzowinę, ponieważ mięso to nie jest powszechne w naszej kuchni. Po przyjęciu porannej komunii świętej w Dzień Bożego Narodzenia Grecy wracają do domu na całodniową ucztę kulinarną, mówi Loi. Na pierwszy ogień idą domowe ciasteczka miodowe z orzechami włoskimi lub migdałami, a następnie rosół z orzo. Kilka godzin później można zjeść pieczonego kurczaka nadziewanego kasztanami lub różne warianty dań z grillowanej lub duszonej wieprzowiny. Daniu głownemu towarzyszą takie dodatki jak smażona dzika zielenina, drobno posiekana sałata rzymska z cebulą i serem feta oraz pieczone ziemniaki cytrynowe. Deser jest lekki i mogą to być pieczone jabłka z miodem i orzechami włoskimi lub jogurt grecki polany miodem. Loi twierdzi, że do picia Grecy preferują czerwone wino.

Meksyk

Według Pabla Carmony i Josha Kremera, współzałożycieli Paradero Hotels, Meksykanie obchodzą Boże Narodzenie 24 grudnia. „Rodziny zaczynają od rozbijania piñaty wypełnionej wszelkiego rodzaju lokalnie wytwarzanymi cukierkami o smaku chili i tamaryndowca”, mówi Kremer. Kolacja następuje zwykle pomiędzy 19:00 a 22:00. Posiłek zaczyna się od posole - gulaszu z dużych ziaren kukurydzy i wieprzowiny lub wołowiny, któremu towarzyszy aż 20 przypraw, takich jak pietruszka, kolendra, chili i wybór serów. W ukłonie w stronę amerykańskich wpływów w Meksyku danie główne - przynajmniej dla Carmony i Kremera - to indyk ze wszystkimi dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane i fasolka szparagowa. Słodki zakończenei to często kremowy flan z truskawkami i śmietaną. Ale posiłek nie jest kompletny bez tequili i mezcalu do posiłku. 25-go wielu Meksykanów odgrzewa resztki poprzedniego wieczoru. „Jesteśmy zmęczeni, więc nie chce nam się zawracać głowy gotowaniem”, mówi Carmona.

Kostaryka

Wielu Kostarykańczyków świętuje Boże Narodzenie organizując dużą imprezę w środku nocy, mówi Leo Ghitis, właściciel hoteli Nayara w północnych wyżynach kraju. „Idziemy na mszę o północy, wracamy do domu i o 2 w nocy jemy obfity posiłek”, mówi. Domowe tamales, nadziewane kurczakiem, wieprzowiną lub warzywami i serem, stanowią dobry początkiem rozmachu. Następnie czas na arroz con pollo, narodowe danie z ryżu Kostaryki, które składa się z fasolki szparagowej, groszku, marchwi, szafranu, kolendry i posiekanego całego kurczaka. Trzecie danie to mieszanka grillowanych białek. Kostarykańczycy mieszkający na wybrzeżu jedzą owoce morza, takie jak marlin, tuńczyk, mahi mahi, krewetki i homary, podczas gdy mieszkańcy głębi lądu jedzą wołowinę, wieprzowinę i kurczaka. Dodatki w obu przypadkach takie same: ryż z czarną fasolą, gotowane owoce palmowe z kwaśną śmietaną i sałatka z serc palmowych z awokado. Deser to zazwyczaj placek kokosowy i arroz con leche - ryż z mlekiem, cukrem i cynamonem. „Zakończamy posiłek dużą ilością ponczu rumowego i ajerkoniaku i kończymy dopiero o 4 lub 5 rano”, mówi Ghitis. Sam Dzień Bożego Narodzenia polega na dokończeniu resztek i wychodzeniu na ulice na imprezy plenerowe, mówi.

Bahamy

Dzień Bożego Narodzenia to dla Bahamczyków wielkie święto kulinarne, mówi Vonya Ifill, dyrektor ds. talentów i kultury w Rosewood Baha Mar. Miejscowi jedzą duży obiad, który obejmuje indyka, szynkę, makaron z serem, groszek i ryż z mlekiem kokosowym oraz sałatkę ziemniaczaną. „Mamy tę ucztę wieczorem, a o północy wyruszamy i świętujemy drugi Dzień Świąt, organizując festiwal Junkanoo”, mówi. „Po tańcach i paradach przez cały wieczór aż do wczesnych godzin porannych kończymy uroczystość gotowaną rybą lub gulaszem rybnym”. Mówi, że owocom morza zawsze towarzyszy chleb ziemniaczany lub Johnny Cake, podpłomyk z mąki kukurydzianej.

Dział: Jedzenie

Autor:
Shivani Vora | Tłumaczenie: Klaudia Karaszewska

Źródło:
https://edition.cnn.com/travel/article/christmas-feasts-world/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE