2022-12-16 11:29:13 JPM redakcja1 K

ESTEPA. SERCE I BALKON ANDALUZJI

Sewilla jest znanym miastem; jednak jej wioski nie są tak dobrze znane. Estepa jest jednym z nich.

Sewilla jest znanym miastem; jednak jej wioski nie są tak dobrze znane. Estepa jest jednym z nich. W dniach poprzedzających Boże Narodzenie jego ulice pachną migdałami i ziarnami sezamu, a to za sprawą produkcji "mantecado ". Przechodził tędy pisarz Washington Irving. 

Estepa znajduje się 100 km od Sewilli i jest jedną ze 106 miejscowości w tej prowincji. Znajduje się w południowym obszarze, na wsi, a stosunkowo blisko Kordoby i innych stolic andaluzyjskich prowincji. Miejsce to, otoczone gajami oliwnymi, było miejscem narodzin i kryjówką wielu bandytów. Jego nazwa to Estepeño i dziś liczy 12 500 mieszkańców. W 1829 roku przejeżdżał tędy amerykański pisarz i podróżnik Washington Irving. Podczas podróży z Sewilli do Granady Irving zatrzymywał się w zajazdach w różnych gminach, takich jak Alcalá de Guadaira, Carmona, Écija, Marchena, Osuna, Arahal i naturalnie Estepa. Część swoich doświadczeń na tych ziemiach spisał w Opowieściach z Alhambry.

MANTECADOS, ALFAJORES I CZEKOLADA

Wizyta w Estepie zawsze kusi, ale jeszcze bardziej pod koniec roku, kiedy jej ulice pachną świętami. Mantecado jest typowym produktem świątecznym i można go znaleźć w prawie każdym hiszpańskim domu. Estepa jest największym na świecie producentem tego słodkiego wyrobu z mąki, smalcu, cukru, nasion sezamu i migdałów. Z wyglądu jest podobny do polvorón, ale różni się teksturą i kształtem. Polvorón ma zazwyczaj owalny kształt z cukrem pudrem na wierzchu, natomiast tradycyjne mantecado jest okrągłe. Obecnie również oliwa z oliwek jest nieodzownym elementem w przygotowaniu tych dwóch świątecznych słodkości. Od września do grudnia 2018 roku w Estepie wyprodukowano ponad 22 000 ton mantecados i polvorones. Ci, którzy przyjeżdżają do Estepy, mogą odwiedzić fabryki mantecados i zobaczyć, jak wszystko jest nadal wykonywane powoli i ręcznie.

W Estepie znajduje się również największe muzeum czekolady w Hiszpanii i jedno z największych na świecie: Chocomundo. Ma ponad 1300 m2 z salami poświęconymi historii tego produktu. Do zwiedzania konieczna jest wcześniejsza rezerwacja, zwłaszcza w dniach poprzedzających święta Bożego Narodzenia. Dzieci mogą również wziąć udział w warsztatach i zostać mistrzami czekolady; na koniec mogą zabrać do domu własnoręcznie wykonaną czekoladową figurkę. Muzeum znajduje się przy Calle Alfajor i co ciekawe, alfajor to kolejna typowa hiszpańska świąteczna słodycz. Dzieli swoją nazwę z alfajorem z Ameryki Łacińskiej, ale w przypadku Andaluzji jest to ciasto podobne do polvorón, o delikatniejszej teksturze i większej ilości migdałów. Zazwyczaj zawiera cynamon i goździki, a jego pochodzenie sięga czasów al-Andalus.

UWAGA KULTURALNA

AL-ÁNDALUS to nazwa nadana przez Arabów terytoriom Półwyspu Iberyjskiego, które znalazły się pod ich panowaniem w okresie średniowiecza.

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE