2023-11-06 14:59:11 JPM redakcja1 K
Gruzińskie słodkości
Zwyczajowo Gruzini na deser preferują owoce, jagody, orzechy, wino lub miód. W tradycyjnej kuchni gruzińskiej praktycznie nie ma dań na słodko („namcchwari”). W okresie jesienno-zimowym rolę deseru odgrywają suszone albo kandyzowane owoce.
Gruzińskie słodkości
Znaczna część gruzińskich słodyczy powstaje na bazie orzechów. Inne wyroby cukiernicze: chałwa, słodkie ciasta, wypieki ze słodkim nadzieniem zostały zapożyczone od innych kuchni narodowych. Przykładowo słodkie ciasta, przyjęte z kuchni rosyjskiej, są przygotowywane z ciasta kruchego i maślanego, przy czym nadzienie stanowi konfitura z tradycyjnymi dla Gruzinów orzechami…
Ciąg dalszy na: https://gloswschodu.org/Kuchnia/gruzinskie-slodkosci
Dział: Jedzenie
Autor:
Advantour | Tłumaczenie: Wioletta Sitarska
Źródło:
https://www.advantour.com/rus/georgia/food/sweets.htm
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.