2023-11-06 14:59:11 JPM redakcja1 K

Gruzińskie słodkości

Zwyczajowo Gruzini na deser preferują owoce, jagody, orzechy, wino lub miód. W tradycyjnej kuchni gruzińskiej praktycznie nie ma dań na słodko („namcchwari”). W okresie jesienno-zimowym rolę deseru odgrywają suszone albo kandyzowane owoce.

Gruzińskie słodkości 

Znaczna część gruzińskich słodyczy powstaje na bazie orzechów. Inne wyroby cukiernicze: chałwa, słodkie ciasta, wypieki ze słodkim nadzieniem zostały zapożyczone od innych kuchni narodowych. Przykładowo słodkie ciasta, przyjęte z kuchni rosyjskiej, są przygotowywane z ciasta kruchego i maślanego, przy czym nadzienie stanowi konfitura z tradycyjnymi dla Gruzinów orzechami…

 

Ciąg dalszy na: https://gloswschodu.org/Kuchnia/gruzinskie-slodkosci

Dział: Jedzenie

Autor:
Advantour | Tłumaczenie: Wioletta Sitarska

Źródło:
https://www.advantour.com/rus/georgia/food/sweets.htm

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE