2024-02-22 09:40:47 JPM redakcja1 K

Jak 10 klasycznych potraw które trafiło do Ameryki

Ketchup, lody i kawa wydają się równie amerykańskie jak szarlotka, ale wywodzą się gdzie indziej. Oto zaskakujące podróże za Twoimi ulubionymi potrawami. Około 12 000 lat temu ludzkość przestała zdobywać żywność poprzez polowanie i zbieractwo, a zaczęła ją produkować poprzez rolnictwo i hodowlę zwierząt . W tym czasie mieliśmy mnóstwo okazji do odkrywania i wytwarzania nowej żywności. Oto geneza kilku z nich.

Zdjęcie: Kinga Krzeminska/Moment/Getty Images1. Popcorn

1. Popcorn

Najwcześniejsze znane ziarna popcornu, datowane na 6700 lat , odkryto na dwóch stanowiskach archeologicznych w północnym Peru w 2012 roku. Praktyka prażonej kukurydzy była powszechna wśród rdzennych Amerykanów od wieków; hiszpański konkwistador Hernán Cortés odkrył, że Aztekowie używali go do ozdabiania naszyjników.

2. Guma

Podobnie jak w przypadku wielu innych potraw, które dziś jemy, guma do żucia ma swoje korzenie w tradycjach rdzennych mieszkańców. Guma, jaką znamy, sięga czasów Majów , którzy żuli gumowaty, suszony sok, zwany chicle, z drzewa sapodilla ( Manilkara zapota ). W latach sześćdziesiątych XIX wieku nowojorski przedsiębiorca Thomas Adams próbował sprzedać chicle jako surowiec do produkcji opon gumowych (zarówno chicle, jak i guma są lateksami pochodzenia roślinnego ). Kiedy to nie przyniosło skutku, zdecydował się zwinąć go w kulki i sprzedawać jako (bezsmakową) gumę do żucia; później dodał aromaty i cukier, dzięki czemu popularność gumy wzrosła. Adams kupił później patent na produkcję Chiclets – kwadratów chicle pokrytych cukierkami – a reszta to już historia.

3. Ziemniaki

Inkowie i inne rdzenne cywilizacje w Andach udomowiły ziemniaki w Peru około 8000 lat temu . W 1536 roku hiszpańscy konkwistadorzy (znowu oni) przywieźli do Europy próbki ziemniaków, uważając je za rodzaj trufli. Te bogate w składniki odżywcze bulwy rozprzestrzeniają się we wszystkich umiarkowanych regionach globu, gdzie dominują chłodne pory roku.

4. Pomidory

Pomidory były w zasadzie nieznane poza Ameryką, zanim hiszpańscy kolonizatorzy sprowadzili je z Ameryki Południowej do Europy w XVI wieku. Krążyły pogłoski, że są trujące, a przez dziesięciolecia pomidory uważano po prostu za dekoracje (arystokraci nazywali je „ trującymi jabłkami ”). Ale to się zmieniło, kiedy brytyjscy osadnicy przenieśli je do kolonii w Ameryce Północnej w XVIII wieku.

5. Precle

Mnisi zrobili pierwsze precle , albo w północnych Włoszech, albo w Niemczech, około 600 roku n.e. Z kawałków ciasta uformowali ramiona złożone do modlitwy, upiekli je w znajomy kształt precli i wręczyli je dzieciom za zapamiętanie wersetów biblijnych. Ponieważ Kościół katolicki zakazał w okresie Wielkiego Postu jajek i chleba na zakwasie, precel stał się popularną przekąską i zawędrował do Austrii i Belgii. Na początku XVIII wieku niemieccy imigranci przywieźli precle do Pensylwanii.

6. Okra

Okra pochodzi z terenów dzisiejszej Etiopii, Erytrei i Sudanu Południowego. Ludy migrujące przywiozły strąki do Afryki Zachodniej, skąd w XVII i XVIII wieku europejscy kolonizatorzy i zniewoleni ludzie przenieśli je do Brazylii, na Karaiby i na południe Ameryki. Jego śluzowate strąki są często smażone, marynowane lub dodawane do gumbo.

7. Kawa

Kawa była po raz pierwszy uprawiana i sprzedawana na Półwyspie Arabskim. W 1615 roku europejscy podróżnicy przywieźli kawę z Mekki, co zaniepokoiło duchownych, którzy porównali tę gorzką miksturę do wynalazku szatana. Wkrótce rozprzestrzenił się po europejskich miastach i do połowy XVII wieku w Londynie było ponad 300 kawiarni. Holenderscy imigranci przywieźli tę modę do Nowego Jorku, ale herbata pozostała ulubionym gorącym naparem Ameryki aż do 1773 roku, kiedy koloniści zbuntowali się przeciwko brytyjskim cłom na herbatę, pijąc zamiast tego kawę.

8. Jabłka

We wschodniej Turcji zakwitły jabłka . Aleksander Wielki sprowadził jabłka karłowate z Kazachstanu do Macedonii w IV wieku p.n.e., po czym rzymscy ogrodnicy zaczęli szczepić i krzyżować te gatunki, aby uzyskać wiele odmian jabłek, które znamy i uprawiamy dzisiaj.

9. Lody

Około 1200 lat temu chińscy przedsiębiorcy pakowali mleko do metalowych rurek i wrzucali je do lodowatych basenów, w wyniku czego powstał zamrożony przysmak . Krążą pogłoski, że Marco Polo przywiózł do Włoch wczesny chiński sorbet, a pomysł zamrażania smakołyków przeniósł się następnie do Francji. W połowie XVIII wieku lody dotarły do ​​amerykańskich kolonii brytyjskich, gdzie George Washington i inni spopularyzowali tę orzeźwiającą miksturę.

10. Keczup

Pierwotnie ketchup w ogóle nie zawierał pomidorów. Najwcześniejsza wersja została przygotowana z marynowanej solanki rybnej z chińskiej prowincji Fujian. Sos, stał się ulubieńcem holenderskich i brytyjskich żeglarzy, którzy przywieźli go do Europy. W latach czterdziestych XVIII wieku keczup był typowym składnikiem kuchni brytyjskiej, ale wytwarzano go z grzybów lub ostryg z przyprawami takimi jak musztarda, gałka muszkatołowa i cynamon. Pomidory pojawiły się na rynku dopiero, gdy w 1812 roku lekarz z Filadelfii, James Mease, opublikował pierwszy przepis na ketchup pomidorowy .

Dział: Jedzenie

Autor:
Carter Maness i Gabe Luzier | Tłumaczenie: Kacper Sobierajski

Żródło:
https://www.mentalfloss.com/article/60294/how-10-classic-foods-made-their-way-america

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE