2023-08-09 19:06:14 JPM redakcja1 K

Najdroższe lody na świecie są japońskie i kosztują 25000 złotych

Drobinki złota, biała trufla, sake i parmezan… Oto najdroższe lody na świecie.

Luksus i zmysłowość i mrożony deser. Nazwane „bayakuya”, po japońsku oznaczające bezsenną noc, najdroższe lody zostały zapisane w księdze rekordów Guinnessa 18 maja 2023 roku. Zostały stworzone przez japońską markę Cellato, znaną z przesuwania granic bogactwa. Dzięki swoim lodom podnosi mały letni przysmak do rangi luksusowego i ekskluzywnego produktu. Szacunkowa wartość? 873.000 jenów, czyli około 24671 złotych. 

Niezwykły przepis.

Jak uzasadnić rachunek wysokości ponad 24 tys. złotych za lody? W przypadku japońskiej marki lodów Cellato, wszystko sprowadza się do ich wyjątkowej kompozycji : parmezanu, białej trufli Alba, osadu z sake i płatków złota. By opracować tę niezwykłą recepturę, firma zwróciła się do Tadayoshi Yamady słynnego szefa kuchni RiVi, restauracji w Osace słynącej z kuchni Fusion. Następnie szef kuchni podjął się dużego projektu, który wymagał ponad półtora roku testów w celu opracowania idealnej receptury. Chociaż lody przyciągnęły wiele uwagi ze względu na swoją wygórowaną cenę, pierwotną ambicją tego projektu było zaoferowanie prawdziwego doznania kulinarnego łączącego japońskie i europejskie produkty.

Prawdziwe degustacyjne doświadczenie.

Degustacja przypomina rytuał. Pierwszym krokiem jest wlanie białej oliwy truflowej w momencie, gdy lody miękną. Całość miesza się za pomocą cennej łyżki, wykonanej przez rzemieślników Takeuchi w Kioto. Chociaż ekipy Guinnessa nie miały okazji skosztować tego dzieła, pracownicy Cellato, którzy mieli okazję uczestniczyć w sesji degustacyjnej, opisali lody jako bogate w smaku i konsystencji. Uwalniają one silny aromat białych trufli, który wypełnia usta i nos, a następnie owocowe i złożone aromaty Parmigiano Reggiano. W ustach, niczym apoteoza, pojawiają się resztki sake, produktu japońskiego procesu warzenia sake.  

Początek złotej kolekcji.

Japońska marka nie ma zamiaru na tym poprzestać. Według księgi rekordów Guinnessa, wkrótce światło dzienne powinny ujrzeć inne smaki: „nawet jeśli Cellato osiągnęło tytuł rekordzisty, nie spoczywa na laurach i planuje ujawnić inne smaki wykonane ze szlachetnie dobranych składników, takich jak szampan lub kawior”, donosi Guinness w komunikacie prasowym. A ty, ile byłbyś skłonny zapłacić za spróbowanie takich lodów?


 

Dział: Jedzenie

Autor:
Autor: Alexandra Marchand | tłumaczenie Wiktoria Mucha

Żródło:
https://madame.lefigaro.fr/cuisine/la-glace-la-plus-chere-du-monde-est-japonaise-et-elle-coute-6000-20230609

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE