PRZEWODNIK KULINARNY PO AUSTRII
Backhendl, Tafelspitz, Erdäpfel... Oto krótka podróż po austriackiej kuchni, która pomoże w rozszyfrowaniu kart dań i na pewno narobi wszystkim apetytu na smaczne wypieki i austriackie specjalności.
Backhendl http://www.wien.info/media/images/backhenderl_6624/image_Startbild
Większość austriackich dań nosi również austriackie nazwy, w związku z czym często nawet dobra znajomość języka niemieckiego nie wystarczy, aby rozszyfrować składniki regionalnych przysmaków.
Backhendl
Austriacy uwielbiają kurczaki krojone w kawałki, panierowane w bułce tartej i jajku, a na koniec idealnie wysmażane. Do tego sałata roszponka lub sałata mieszana z sałatką ziemniaczaną, prażone pestki dyni, ocet balsamiczny, oliwa i olej z pestek dyni. Doskonała sałatka prosto ze Styrii
Erdäpfel
Pierwsze ziemniaki przybyły do Wiednia w 1588 roku i opanowały austriacką kuchnię: od puree, przez knedle, placki ziemniaczane, aż po słynną sałatkę ziemniaczaną.
Krapfen
Dawniej pączki piekło się jedynie w ostatki. Dziś kupić je można wszędzie – koniecznie z dżemem morelowym.
Frankfurter
Wiedeńska kiełbaska obecna wszędzie: od Wurstlstandów (budek z kiełbaskami) po karty dań najlepszych hoteli (Cafe Sacher).
Guglhupf
Babka, czyli matka wszystkich ciast. Nieodłączny dodatek do kawy, np. Wiener Melange.
Wiener Melange (kawa po wiedeńsku)
Melanż wiedeński to kawa złożona z 3 składników, dodanych do siebie w tych samych proporcjach: lekko przedłużona mokka, gorące mleko i spienione mleko. Melange może przypominać cappuccino, różnic między tymi dwoma jest jednak wiele: do cappuccino używa się mocniejszej mokki i jedynie spienionego mleka, którego w Melange jest dużo więcej.
Grammelschmalz
Zdziwi się, kto myślał, że tylko Polacy zajadają się smalcem ze skwarkami. Austriacy też go uwielbiają!
Kaiserschmarren
Jeden z najsłynniejszych deserów kojarzonych z Wiedniem. Jego historia sięga czasów Cesarstwa Austro-węgierskiego, a potrawa ta była przysmakiem cesarza Franciszka Józefa. Kaiserschmarren to lekkie, puszyste kawałki naleśników (lub, jak kto woli omletów), podawane z powidłami śliwkowymi i cukrem pudrem. Deser może być serwowany z innymi konfiturami, naleśniczki mogą być dodatkowo karmelizowane i doprawione rodzynkami.
Kaiserschmarren http://www.blup.fr/wp-content/uploads/2005_10_01_kaiserschmarren.jpg
Knödel
Flagowa potrawa Górnej Austrii – na słodko z morelami, jako danie główne z mięsem lub jako dodatek do zupy.
Lungenbraten
Znającym język niemiecki, może niesłusznie kojarzyć się z płucami. Chodzi tu jednak o najlepszą część wołowiny, czyli filet. W dodatku pięknie opiekany.
Nockerln
Austriacko-węgiersko-czeski odpowiednich włoskich gnocchi, czyli kluski ziemniaczano-serowe, wypełnione na słodko lub mięsem, serem czy warzywami.
Paradeiser
Czyli rajskie jabłka. Inaczej… pomidory.
Apfelstrudel
Kawałki jabłek przyprawione cynamonem i rodzynkami, zawinięte w cieniutkie płatki ciasta. Nie mylić z szarlotką ani ciastem francuskim.
Apfelstrudel http://www.oktoberfestsantacruz.com.br/arquivos/receitas/4bce46795e4d773cca3e994c8c10f42b.jpg
Powidl
Powidła śliwkowe.
Rostbraten
Plaster wołowiny serwowany na setki sposobów. Najpopularniejszy, to ten z cebulą.
Tafelspitz
Kawałki wołowiny o najwyższej jakości, gotowane w specjalnym wywarze warzywnym. Podawane z gotowanymi warzywami, sosem szczypiorkowym i chrzanem z jabłkami.
Tafelspitz http://www.f-pieper.de/05Fleisch/Kalb+Rind/Tafelspitz.jpg
Tiroler Gröstl
Resztki pieczeni, cebuli i ziemniaków zapiekane z majerankiem. Prawdziwy tyrolski przysmak.
Tiroler Gröstl http://www.austrodominicano.com/pictures/rezept_pics/tiroler-groestl.jpg
Wiener Schnitzel (Sznycel wiedeński)
Cieniutko rozbity kotlet cielęcy, wieprzowy lub drobiowy, smażony w panierce, przy czym panierka nie może przylegać do mięsa – powinna falować. Sznycel podawany jest tradycyjnie z sałatką kartoflaną lub ziemniakami z pietruszką, a do tego cytryna i borówki.
Sznycel wiedeński http://urodaizdrowie.pl/wp-content/uploads/31604dc87c64610839f0e2d7bd164383.jpg?PHPSESSID=6bb960154e87e3e401b3c306effd213c
Topfengolatschen
Tradycyjny wypiek kuchni alpejskiej – słodkie kieszonki wypełnione serem.
Vanillekipferl
Kruche półksiężyce o intensywnym aromacie waniliowym. Ciasteczka te je się jedynie w czasie adwentu.
Zirbenschnaps
Schnaps produkowany z szyszek sosny limby, która rośnie tylko w regionach położonych powyżej 1500m n.p.m. Destylat produkuje się z czerwonych, niedojrzałych szyszek, które wydzielają sok i nie obrosły jeszcze w korę.
Dział: Jedzenie
Autor:
Redakcja- wybrane
Źródło:
http://www.austria.info/pl/kulinaria-w-austrii/slownik-austriackich-potraw-1111801.html