Sekretny składnik najlepszej zupy pho w Wietnamie
Jego mama prowadziła małą restaurację z ich domu, a jego powitaniem nie było "Cześć" lecz "Czy jadłeś już ryż?"

Pho z kawiorem na bazie wytrawnego bulionu z sake w restauracji Anan Saigon
Pho jest prawdopodobnie najpopularniejszym daniem kuchni wietnamskiej. Ale w uznanej restauracji Petera Cuonga Franklina - Anan Saigon znajdującej się w mieście Ho Chi Minh, to makaronowe danie staje się jeszcze smaczniejsze, a to wszystko za sprawą niespodziewanego sekretnego składnika - japońskiej sake lub ryżowego wina. Franklin, który wychował się w Dalat około 300 km na północny wschód od miejsca w którym aktualnie mieszka, spędził swoje całe życie otoczony kulturą odżywiania.
Jego mama prowadziła małą restaurację z ich domu, a jego powitaniem nie było "Część" lecz " Czy jadłeś już ryż?"
Po zakończeniu nauki w Le Cordon Bleu w Bangkoku, pracowaniu w uznanej restauracji Alinea w Chicago oraz prowadzeniu dwóch odnoszących sukcesy
Wietnamskich restauracji w Hong Kongu, Franklin mógł spocząć na laurach. Zamiast tego postanowił wrócić do swojego ojczystego kraju i przedstawić trochę innych smaków, których spróbował dookoła świata, w tradycyjnych Wietnamskich daniach.
Wybrał dla swojej restauracji nazwę "Anan", która znaczy " jedz jedz".
Cokolwiek powiecie o jedzeniu, które przygotowuje Franklin, nie możecie nazwać go kuchnią fusion. Szef kuchni uważa, że pomimo tego iż sake pochodzi z Japonii, idealnie pasuje do wietnamskich smaków.
" To co razem rośnie będzie ze sobą szczęśliwe" powiedział Franklin o wybieraniu składników które się dopełniają. Według niego używanie sake do dań na bazie ryżu jak najbardziej ma sens.
Jego Pho z kawiorem jest przygotowywana na bazie wytrawnego bulionu z sake. Poza sake inne składniki dań takie jak - meduza, jesiotr, koper oraz oczywiście makaron pho - pochodzą z Chợ Cũ Tôn Thất Đạm, mokrego targu, który znajduje się niedaleko restauracji.
Ale nie wystarczy tylko możliwość wyczucia nut sake w zupie pho. Franklin sugeruje, że najlepiej będzie połączyć danie z Yamahai Junmai, jedną z najbardziej prestiżowych sake na świecie. Yamahai Junmai jest produkowana przez Tedorigawa - jednego z najbardziej znanych japońskich producentów sake. Marka znalazła się w centrum uwagi w filmie dokumentalnym z 2015 roku pod tytułem The making of sake (Narodziny sake), film zadebiutował na Festiwalu Filmowym Tribeca w Nowym Jorku.
Jesz samotnie albo wychodzenie późną nocą sprawia ci przyjemność?
Udaj się na górę do Nhau Nhau, seksowne pho i bar, który Franklin nazywa sequelem Anan. Ich menu posiada dużo sake.
Anan Saigon, 89 Ton That Dam, D1, Ho Chi Minh Wietnam +84 904 7929 20
Dział: Jedzenie
Autor:
Lilit Marcus; Tłumacz: Patrycja Jan
Źródło:
https://edition.cnn.com/travel/article/sake-pho-anan-ho-chi-minh-city- vietnam/index.html