2024-07-10 21:48:44 JPM redakcja1 K

Szaszłyki z jedwabników? Singapur zatwierdza owady jako żywność

(CNN) - W nastroju na szaszłyki z jedwabników? A może nasi lemak podane z chrupiącymi świerszczami?

Szarańcza na głębokim oleju może wkrótce znaleźć się w menu w Singapurze. Zdjęcie: OMG/Moment RF/Getty Images

Państwowa agencja żywności Singapuru (SFA) zatwierdza 16 gatunków jadalnych owadów do sprzedaży i konsumpcji w kraju, zgodnie z ogłoszeniem z 8 lipca, skierowanym do handlowców żywności. „W trybie natychmiastowym SFA pozwoli na import owadów i produktów z nimi związanymi, gatunków, które zostały ocenione jako mające niskie ryzyko regulacyjne”, powiedziała agencja w komunikacie. Owady zatwierdzone przez SFA obejmują szarańczę, koniki polne, mączniki i kilka gatunków chrząszczy. „Te insekty i ich produkty mogą być przeznaczone do spożycia przez ludzi lub jako pasza dla zwierząt hodowlanych”, dodała SFA, zaznaczając, że owady nie mogą być „pozyskiwane z przyrody”. „Wymagana jest dokumentacja, potwierdzająca, że owady hodowane są w obiektach regulowanych przez właściwe władze”, stwierdziła SFA. CNN skontaktowało się z SFA w celu uzyskania dodatkowych informacji na temat nowych przepisów. Jak w większości świata, jedzenie owadów w Singapurze nadal jest nowością. Naukowcy zarejestrowali ponad 2100 jadalnych gatunków owadów, z których wiele jest bogatych w ważne witaminy i minerały oraz stanowi zrównoważone źródło wysokiej jakości białka, w przeciwieństwie do zwierząt gospodarskich wytwarzających metan.

„Owady są niedocenianym źródłem białka i sposobem na walkę ze zmianami klimatycznymi”, według raportu Światowego Forum Ekonomicznego z 2022 roku. „Nasza konsumpcja białka zwierzęcego jest źródłem gazów cieplarnianych i zmian klimatycznych. Spożywanie owadów może przeciwdziałać zmianom klimatycznym na wiele sposobów”, twierdzą badacze. Taco z pasikonikami to przysmak w niektórych częściach Meksyku. Mrówki, świerszcze, a nawet tarantule są powszechnie spożywane w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Tajlandia i Kambodża. W Singapurze owady są powszechnie sprzedawane jako pożywienie dla zwierząt domowych, takich jak ptaki czy gady, ale mogą stać się nową i ekscytującą opcją dla smakoszy wśród ludzi. Lokalni szefowie kuchni, restauracje oraz firmy z branży gastronomicznej eksperymentują z różnymi sposobami bezpiecznego podawania owadów w daniach, takich jak kraby w sosie jajecznym z larwami oraz produkty, np. Batony białkowe. „Jako że przemysł owadów jest jeszcze w powijakach, a owady stanowią nowy produkt spożywczy, SFA opracowało ramy regulacyjne dotyczące owadów, które określają wytyczne dla zatwierdzenia ich jako żywności”. 

Dział: Jedzenie

Autor:
Heather Chen, CNN. Tłumaczenie: Robert Zuziak - praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://edition.cnn.com/2024/07/09/travel/singapore-approves-insects-consumption-intl-hnk/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się