Sztuczna inteligencja zestawiła ranking serbskich specjałów, jedna pozycja szczególnie rzuca się w oczy.
Serbska kuchnia znana jest z pysznych, tłustych potraw, które często składają się z połączenia mięsa i warzyw.
Dziennikarze portalu N1 zapytali sztuczną inteligencję, aby stworzyła listę najsmaczniejszych potraw z Serbii i oto jej wybór.
Ćevapi: Zrobione z mielonego mięsa, które składa się z mieszanki wieprzowiny, wołowiny i czasami jagnięciny. Często podaje się je z bułką (somunem), posiekaną cebulą i sosem na bazie papryki, który nazywa się ajvar.
Pljeskavica: Podobna do hamburgera, pljeskavicę robi się z mielonego mięsa z grilla, często z mieszanki wołowiny i wieprzowiny. Zazwyczaj serwuje się ją w bułce z dodatkami i przyprawami.
Sarma: Potrawa z kiszonej kapusty nadziewanej mieszanką mielonego mięsa (zazwyczaj wieprzowego i wołowego) i ryżu, przyprawioną ziołami.
Gibanica: Jest to tradycyjny serbski wypiek, który robi się z układanego warstwami cienkiego ciasta i farszy takich jak ser, jaja a czasem szpinak. Piecze się ją na złoto. Jest idealna na śniadanie jak i kolację.
Ajvar: Chociaż nie jest głównym daniem, ajvar to popularny serbski dodatek do potraw, który robi się z czerwonej papryki, bakłażana, czosnku i oleju. Ma bogaty, podwędzany smak i często je się go z chlebem, mięsem lub jako pastę.
Kajmak: Kremowy produkt mleczny, często porównuje się go z kremową śmietaną, bądź tłustą kwaśną śmietaną. Zazwyczaj smaruje się nim chleb, albo służy jako dodatek do dań.
Punjene paprike: Są to papryki nadziewane mieszanką mielonego mięsa i ryżu. Często gotowane w sosie na bazie pomidorów.
Prebranac: Potrawa z białej fasoli gotowanej z cebulą, czerwoną papryką, czasem też z wędzonym mięsem. Jest naprawdę smaczny, często służy jako dodatek do dań.
Rakija: Chociaż nie jest to jedzenie, rakija jest tradycyjnym serbskim napojem z owoców, najczęściej śliwek. Jest to alkohol, który często spożywa się jako aperitif, albo na dobre trawienie.
Burek: Mimo, że burek można znaleźć w różnych krajach Bałkańskich, jest też popularny w Serbii. Jest to pieczywo nadziewane mielonym mięsem, serem, albo innymi farszami, zazwyczaj zawinięte w cienkie ciasto.
Niektórych może bawić to, że sztuczna inteligencja uznała, że na tej liście powinna znaleźć się też rakija, jako ulubiony specjał, z którego słyną Serbowie. Nawet, jeśli nie kwalifikuje się jako produkt spożywczy.
Dział: Moje podróże
Autor:
Redakcja Luftika.rs | Tłumaczenie: Mateusz Majzer
Źródło:
https://luftika.rs/vestacka-inteligencija-srpski-specijaliteti/