2024-01-03 10:56:33 JPM redakcja1 K

Ujawniono serowego mistrza świata 2023

CNN - Norweski ser pleśniowy pokonał w piątek konkurentów z całego świata i stał się nowym serem nr 1 na świecie. Ser Nidelven Blå od serowara Gangstad Gårdsysteri rywalizował z crème de la crème świata serów w Trondheim w Norwegii podczas największej na świecie imprezy serowej.

Zdjęcie: Zwycięscy serowarze z Gangstad Gårdsysteri, mąż i żona Ole i Maren Gangstad, ze swoim mistrzowskim serem Nidelven Blå. Fot. Haakon Berg/Courtesy Guild of Fine Food

W konkursie World Cheese Awards, organizowanym przez Gildię Dobrej Żywności, w ramach 35. edycji, eksperci z całego świata połączyli siły, aby wyłonić tegorocznego mistrza. Rok 2023 był rekordowy dla konkursu, 4502 sery, najwięcej w historii, przybyły „statkiem, ciężarówką, pociągiem i samolotem” do oceny przez ceniony panel ekspertów ds. serów.

Po długim dniu obrad tegoroczny zwycięzca został ostatecznie wybrany przed publicznością na żywo przez starannie zebrane „super jury”, w skład którego wchodził Ambasador Kultury Żywnościowej na Whole Foods Market w USA, po tym, jak liczba uczestników została ograniczona do finałowej 16. „Jesteśmy małą farmą mleczną zlokalizowaną zaledwie dwie godziny drogi stąd, więc to, co dzieje się na naszym terenie, wiele znaczy, a obecność całej załogi mleczarni tutaj dodaje dodatkowej iskry”, powiedziała Maren Gangstadt, dyrektor generalna w oświadczeniu Gangstadt Gårdsysteri.

Jurorzy mieli wiele do powiedzenia na temat Nidelven Blå, półstałego sera pleśniowego z niebieską pleśnią, produkowanego z pasteryzowanego mleka krowiego. „Ma taki rodzaj krótkiej kremowości, tak naprawdę gęsta puszystość”, stwierdził jeden z sędziów. Inny nazwał go „idealnym serem pleśniowym”. Trzeci zwrócił uwagę na jego równowagę i „owocowy wydźwięk, może pewne cechy przypominające wino, które naprawdę przemawiają. To bardzo wyjątkowy język.”

Sery z całego świata

Zwycięski ser musiał stawić czoła ostrej, globalnej konkurencji. „Konkurencja w konkursie World Cheese Awards jest zawsze duża”, powiedział CNN Travel przed wydarzeniem John Farrand, dyrektor zarządzający World Cheese Awards. „W rzeczywistości konkuruje z nami ponad 40 różnych krajów. Dlatego oczekujesz najwyższej jakości serów z tych krajów.”

Obrady rozpoczęły się w hali Trondheim Spektrum w piątek rano, kiedy szersze jury, składające się z 264 czołowych ekspertów w dziedzinie serów, zaczęło oceniać od 40 do 50 serów przy około 100 stołach, pracując w zespołach od dwóch do trzech osób. „Prosimy ich, aby po prostu ocenili wizualne aspekty sera, a następnie jego aromat”, mówi Farrand. „I wtedy przy punktacji sera kładzie się większy nacisk na smak i odczucie w ustach. Dlatego przyglądają się wszystkim aspektom tego zjawiska i temu, jak tego rodzaju małżeństwa się łączą”.

Gdy każda grupa doszła do porozumienia, najlepsze prace zostały nagrodzone statusem złotego, srebrnego lub brązowego, a każdy stół sędziowski wybrał jeden jako „superzłoty”. W kolejnym etapie konkursu „super złoci” mistrzowie zostali zakwalifikowani do finałowej 16-stki przez Super Jury składające się z 16-osobowego zespołu, który następnie przeprowadził debatę z finalistami, a zwycięzcą został Nidelven Blå. „Społeczność producentów serów jest silna”, mówi Farrand. „Oni [sędziowie] naprawdę to lubią. Bawią się”. „Ale ostatecznie jest to całkiem poważna praca. Ponieważ dla małych serowarów, którzy zdobywają nagrody, może to w ogromnym stopniu przyczynić się do sukcesu i rozwoju ich działalności”.

Mocne liczby z Norwegii

W tym roku najwyższa w historii liczba zgłoszeń, 293, była z kraju gospodarza, Norwegii. Według Farranda liczba zgłoszeń do konkursu World Cheese Awards wzrosła z około 250 „większości zgłoszeń z Wielkiej Brytanii” na początku konkursu w 1988 r. do 4502 zgłoszeń z 43 różnych krajów z całego świata w tym roku. „Naprawdę mamy sery z całego świata”, dodaje, wyjaśniając, że zespół ciężko pracuje, aby nagrody były dostępne dla mniejszych rzemieślniczych producentów serów, tak aby oferta była jak najbardziej eklektyczna. „W tym roku mamy kilka naprawdę interesujących serów z Indii i Japonii, które dopiero niedawno, w ciągu ostatnich dwóch lub trzech lat, zostały dopuszczone do nagród. „Ale nasi sędziowie lubią znajdować starych ulubieńców”. W 2022 roku upragniona nagroda trafiła do szwajcarskiego producenta serów Vorderfultigen i posiadłości (rafinatora) Le Gruyère AOP surchoix firmy Gourmino.

Dział: Jedzenie

Autor:
Tamara Hardingham-Gill Tłumaczenie: Klaudia Karaszewska

Żródło:
https://edition.cnn.com/travel/worlds-best-cheese-awards-2023-norway/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE