2023-07-10 15:15:46 JPM redakcja1 K

Ukryty alpejski cud w Turcji

Prowincja Rize, na wybrzeżu Morza Czarnego w pobliżu północno-wschodniej granicy Turcji z Gruzją, jest nadal w dużej mierze nieznana wielu międzynarodowym podróżnikom. Jednak to właśnie tutaj niektóre z najbardziej nietkniętych terenów alpejskich w kraju nadal fascynują miłośników przyrody, którzy chcą wybrać mniej uczęszczaną drogę.

 

Z dala od samego Rize - nadmorskiego miasta, które nadaje nazwę prowincji - doliny i płaskowyże tego obszaru, otoczone wysokimi grzbietami górskimi, pozostały w dużej mierze wiejskie. Dzięki wysokim wskaźnikom opadów, górskie wioski Rize (yayla) stają się miejscem ucieczki przed letnimi temperaturami.

Çamlıhemşin to najbardziej atrakcyjna część prowincji Rize. Wiejska dzielnica otaczająca miasto Çamlıhemşin to miejsce, w którym przyroda pozostaje w większości nietknięta. Proste pensjonaty, kawiarnie prowadzone przez młodych ludzi, którzy opuścili miasto, aby prowadzić prostsze życie, oraz artyści, którzy znajdują inspirację w dziewiczym spokoju, leżą w sercu tego obszaru.

Od wybrzeża Morza Czarnego droga do Çamlıhemşin przecina górską dolinę o soczystej zieleni, wzdłuż rwącej rzeki Fırtına, która opada aż z gór Kaçkar.

Wydaje się, że czas stanął w miejscu w tym miejscu pastwisk, dolin i wysoko położonych alpejskich wiosek. Leśnictwo, pszczelarstwo i hodowla zwierząt są nadal głównymi źródłami dochodu. Oto, co można robić w okolicy Çamlıhemşin.

 

Tradycyjne pobyty

 

Wiele tradycyjnych domów Karadeniz (Morze Czarne) w Çamlıhemşin, które mają drewniane fasady, służy obecnie jako rodzinne pensjonaty, w których podróżni mogą zagłębić się w lokalną kulturę.

Ze względu na brak lokali gastronomicznych w okolicy, są oni głównie odpowiedzialni za zapewnienie swoim gościom domowych posiłków - w szczególności pełnych tureckich śniadań, w tym lokalnej potrawy mıhlama, mieszanki stopionego sera i mąki kukurydzianej, która jest podawana na gorąco z chlebem.

W Puli Mini Hotel, tradycyjnym domu Karadeniz wykonanym ze zwietrzałego drewna kasztanowego i kamienia w centrum miasta Çamlıhemşin, prawie każde okno wychodzi bezpośrednio na rzekę Fırtına, a świeże powietrze muska proste białe zasłony w sześciu sypialniach. Kawiarnia Puli serwuje kreatywne dania z lokalnych składników, od nadziewanych liści winorośli po tavada hamsili pilav (pieczony pilaw z sardeli).

Nieco dalej od miasta, na zboczu góry, Dudi Konak jest całkiem niezłym widokiem z zabytkową kamienno-drewnianą fasadą emanującą estetyką historycznego Karadeniz.

Zbudowana na początku XX wieku przez rodzinę Tarakçıoğlu, która zdobyła bogactwo jako piekarze i hotelarze w Rosji, zniszczona rezydencja została starannie odnowiona, aby pomieścić 24 nowoczesne pokoje z widokiem na dolinę i nie tylko.

 

Życie na wysokościach

 

Położone w górach, około godziny na południe od centrum miasta Çamlıhemşin, yayla (alpejskie wioski) w Rize kryją w sobie esencję lokalnego życia, a pobyt tutaj przypomina bardziej wizytę u rodziny w ich górskiej chacie.

Drogi są często niezagospodarowane, co wymaga pojazdu z napędem na cztery koła, a proste kwatery to zazwyczaj stare domy Karadeniz z panoramicznymi widokami z ich wysoko położonych grzęd.

Pobyt w yayla przez kilka dni, aby wędrować przez zielone pastwiska i lasy, odkrywać dzikie kwiaty i oddychać nieskazitelnym powietrzem, jest najcenniejszą częścią doświadczenia Rize.

W alpejskiej wiosce Pokut, Zeyne i Ahmet Şişman od lat sprawiają, że goście czują się jak rodzina w ich pięknym pensjonacie Plato'da Mola. Wychodzący na dolinę Fırtına w całej jej pofałdowanej chwale, tradycyjny wiejski dom ma sześć pokoi, w których goście budzą się przy zapachu świeżo upieczonego chleba i dźwięku krowich dzwonków na zewnątrz.

Domowe posiłki rodziny opierają się na mleku od krów z wolnego wybiegu i dobrodziejstwach natury wokół. Znajdziesz tu świeżą śmietanę, ser, masło, miód i dżemy, jajka od własnych kur, domowy chleb i produkty z ogrodu.

W Gito, innej wiosce, para emerytów Fatma i İbrahim Birben postanowiła otworzyć swój własny dom dla gości, wierząc, że piękno może się mnożyć tylko wtedy, gdy jest dzielone.

Ich pensjonat Son Mohikan Dağ Evi wita tych, którzy tęsknią za naturą, swoimi prostymi pokojami i tarasem z widokiem na góry. Wieczorami, po dniu spędzonym na pieszym odkrywaniu płaskowyżu, serwowane są domowe posiłki, po których odbywają się małe koncerty rodziny - wszyscy są muzykami.

 

Górski zamek

 

Jeden z najbardziej oszałamiających zabytków Rize, być może rywalizujący tylko z klasztorem Sümela w pobliżu Trabzonu, zamek Zilkale pojawia się nagle w środku doliny, a w tle wznoszą się ośnieżone szczyty gór Kaçkar.

Uważa się, że średniowieczny zamek został zbudowany między XIV a XV wiekiem, a niektórzy historycy sugerują, że pierwotnie była to ormiańska kaplica zbudowana przez cesarza Trebizondu, a następnie przekształcona w zamek przez Osmanów w XIX wieku. Tak czy inaczej, wewnętrzny zamek - dostępny przez kamienną ścieżkę - oferuje wspaniałe widoki na dolinę zza murów.

 

Tam, gdzie stare spotyka się z nowym

 

Położona około pięć kilometrów na południe od centrum Çamlıhemşin wioska Şenyuva stała się swego rodzaju azylem dla byłych mieszkańców miast, którzy powrócili do swoich korzeni w Rize, by wieść proste życie.

Zua Coffee jest jedyną kawiarnią trzeciej fali w wiosce, prowadzoną przez Apo i Elif Taşkın, którzy przeprowadzili się tutaj ze Stambułu. Kawiarnia jest miejscem zarówno dla mieszkańców, jak i turystów i serwuje espresso z uspokajającym widokiem na przyrodę. Para poświęca się poszukiwaniu produktów i przygotowuje desery z takich składników, jak kwiat czarnego bzu, poziomki i jeżyny.

"Pomyśleliśmy, że spokojne życie w Rize będzie dla nas wystarczające, więc zdecydowaliśmy się zamieszkać tu razem po ślubie. Teraz mamy czteroletniego syna i małe grono przyjaciół" - mówi Elif, która pochodzi z tego regionu.

"Mimo że aktywności są tu ograniczone, przebywanie na łonie natury daje poczucie pełni. Od końca maja do połowy października rozpoczyna się sezon na odwiedzanie alpejskich wiosek. Zalecamy zatrzymanie się w jednym z pensjonatów, aby naprawdę doświadczyć lokalnej kultury i kuchni.

"Zdecydowanie zalecamy również korzystanie z lokalnych przewodników, aby odkryć trasy trekkingowe i naprawdę doświadczyć bogatej lokalnej kultury. Mapy online nie są wystarczające, a pogoda może być bardzo nieprzewidywalna. Uğur Biryol z Pokutsal Tur jest jednym z naszych najbardziej zaufanych przewodników".

Obok Zua, niebieskie drzwi Peri Dükkan zachęcają do przeglądania pięknego asortymentu specjałów z Morza Czarnego z lokalną, zrównoważoną i ekologiczną filozofią. Właściciel Deniz Demirci Tarakçı sprzedaje lokalny ocet miodowy, domowe syropy z endemicznych owoców i kwiatów, herbaty ziołowe z gór Kaçkar, świece, mydła, tekstylia i wiele innych.

Naprzeciwko Peri, Çinçiva Kafe jest jedną z niewielu restauracji serwujących autentyczne dania z Morza Czarnego. Tradycyjny drewniany dom z tarasem nad rzeką, pełne tureckie śniadanie w kawiarni obejmuje domowe wypieki, dżemy i pasty do smarowania, sery, oliwki i mıhlama - a także niekończące się rundy świeżo parzonej tureckiej herbaty. Dania na lunch i kolację obejmują lokalnego pstrąga gotowanego na maśle, ziemniaki z kleistą śmietaną, düğün kızartması (lokalne danie ze smażonego mięsa) i chleb kukurydziany z warzywami.

Autor:
Feride Yalav-Heckeroth, CNN | Tłumacz: Piotr Tomas

Żródło:
https://edition.cnn.com/2023/07/03/travel/turkey-rize-hidden-mountain-hideaways/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE