Luksusowe ośrodki na farmach to kolejny efektowny wypad
Przed pojawieniem się wpływowych osób zajmujących się gospodarstwem domowym, obraz życia na farmie prawdopodobnie przywodziłby na myśl o żmudnych i brudnych dniach: ładunki taczek, koryta dla świń, cielenie się krów późną nocą i długie godziny spędzone na siewach lub zbiorach.

Zdjęcie: Wildflower Farms, Auberge Resorts Collection
Zmieniły się jednak wizualne wyznaczniki stylu życia na łonie natury. "Życie z ziemi", przedstawione w wirusowych postach na Instagramie i filmach na TikToku obejmuje otwartą kuchnię w stylu wiejskim z urządzeniami Williams-Sonoma. Rodzinne posiłki serwowane są przy oświetlonych słońcem stołach. Wytrzymałe dżinsy i zniszczone buty zostały zastąpione sukienkami w stylu cottagecore i makijażem "czystej dziewczyny".
Teraz nowy zestaw luksusowych kurortów Arcadian oferuje smak życia na farmie - lub bardziej stały pobyt - ze wszystkimi dobrodziejstwami ekologicznych, lokalnie uprawianych roślin bez codziennej 14-godzinnej pracy.
Na przykład u podnóża Great Smoky Mountains w Tennessee goście mogą zatrzymać się na idyllicznej farmie Blackberry Farm o powierzchni 4200 akrów i wziąć udział w wędkarstwie muchowym, jeździe konnej i piwniczce z winami o pojemności 170 000 sztuk. W portugalskim São Lourenço do Barrocal goście mogą odpocząć w pasterskim otoczeniu z żywym inwentarzem i drzewami oliwnymi, a także w pobliżu pobliskiej przystani do obserwacji gwiazd.
W meksykańskim kurorcie San José del Cabo, Flora Farms oferuje pokoje gościnne i domy dla entuzjastów kulinariów w kameralnej rodzinnej posiadłości. Z kolei na wschodnim wybrzeżu Portoryko, planowana posiadłość Moncayo o powierzchni 1100 akrów zaoferuje 400 rezydencji, 68 pokoi gościnnych, farmę o powierzchni 100 akrów i pola golfowe wzdłuż górskich grzbietów, doliny i wybrzeża. Pokoje w wielu z tych nieruchomości kosztują od 1000 do 3000 dolarów za noc, a ceny wybudowanych rezydencji w Moncayo zaczynają się od ponad 12 milionów dolarów.
"Będą rundy golfa, będą gry w tenisa, będą wycieczki po wyspach na łodziach" - powiedział Carter Redd, prezes projektu deweloperskiego Moncayo, dla firmy Juniper Capital w rozmowie wideo. "Ale byłbym zaskoczony, gdyby większość dni nie zaczynała się lub kończyła wycieczką na farmę".
Influencerzy odegrali dużą rolę w prowadzeniu rebrandingu życia na farmie, a Hannah Neeleman z Ballerina Farm - jedna z najbardziej widocznych pomocnic homesteadingu - przyciągnęła ponad 10 milionów obserwujących na samym Instagramie. Aspiracyjne posty z jej farmy w Utah często pokazują jak Neeleman zbiera świeże warzywa z ogrodu wraz ze swoimi dziećmi (ma ich ośmioro) i przygotowuje kurkumowe latte z kremowym mlekiem prosto z wymion krowy.
Celebryci również biorą w tym udział. Siostry supermodelki - Gigi i Bella są znane z tego, że wycofują się na rodzinną farmę o powierzchni 32 akrów w Pensylwanii. Bella podzieliła się wspomnieniem z Dazed w niedawnym wywiadzie, że zapach końskich odchodów był jej najwcześniejszym wspomnieniem z farmy - podczas gdy wycieczka-wideo po zielonej brazylijskiej plantacji Lenny'ego Kravitza jest jedną z najczęściej oglądanych do tej pory w Architectural Digest.
Inne znane gwiazdy, które uczestniczą - lub przynajmniej są fotografowane - w rytuałach życia z ziemi, to Brie Larson i Shailene Woodley, które są fanami żerowania, oraz Meghan Markle, która zbiera miód w swoim programie Netflix i niedawno opublikowała na Instagramie film ze swoją córką Lilibet, który przedstawia pszczelarstwo.
Allyson Rees, starszy strateg w firmie WGSN zajmującej się prognozowaniem trendów, uważa, że pobyty na farmach cieszą się dużą popularnością ze względu na "pragnienie bardziej autentycznych doświadczeń... i poczucie, że wakacje mają nieco większy wpływ na dobre samopoczucie i zdrowie psychiczne" - powiedziała CNN przez telefon.
Globalny rynek agroturystyczny, którego wartość w 2019 r. wyniosła 69,2 mld USD, a według prognoz Fortune Business Insights do 2032 r. osiągnie 197,4 mld USD, obejmuje wszystko, co angażuje społeczeństwo w produkcję rolną, od pól dyniowych, labiryntów kukurydzianych po wycieczki winiarskie.
Jednak coraz bardziej atrakcyjne staje się długoterminowe zanurzenie się w codzienności gospodarstw rolnych, farm lub winnic. Według AirDNA, która śledzi dane dotyczące wynajmu krótkoterminowego z różnych platform, w Stanach Zjednoczonych liczba ofert pobytu na farmach wzrosła o 71% w okresie od sierpnia 2019 r. do sierpnia 2024 r. Na Airbnb w pierwszym kwartale 2025 r. odnotowano ponad 1 milion wyszukiwań pobytów w gospodarstwach rolnych, zgodnie z danymi firmy przekazanymi CNN, co stanowi 20% wzrost w porównaniu z tym samym okresem w 2024 r.
Połączenie ze wsią
Sercem wielu z tych agrarnych ośrodków są wysokiej klasy posiłki i lekcje gotowania z wykorzystaniem składników uprawianych na miejscu.
"Chodzi o to, aby ludzie bardziej docenili to, skąd pochodzi lokalna żywność i co się na nią składa" - powiedziała w rozmowie telefonicznej Kristin Soong Rapoport, współwłaścicielka Wildflower Farms w sielanakowej dolinie Hudson w Nowym Jorku.
140-hektarowa działka Wildflower będąca niegdyś szkółką drzew, oferuje obecnie obfite uprawy, łąki i zalesione widoki z dziesiątkami kabin, domków i apartamentów rozsianych po całym terenie. Oprócz bardziej tradycyjnych udogodnień, takich jak spa i basen, goście mogą spróbować botanicznego pieczenia, ceramiki z prasowanych kwiatów lub wziąć udział w lekcjach gotowania ze świeżo zebranych produktów. Tego lata farma uruchomi serię kolacji żniwnych, z których każda będzie prowadzona przez znaną postać z branży kreatywnej lub kulinarnej - w tym dyrektorkę kreatywną Laurę Kim oraz znanego szefa kuchni Flynna McGarry'ego - i będzie zawierała składniki zebrane przez gości wcześniej tego dnia.
"Ogólnie rzecz biorąc, luksusowe hotele ocierały się o... ogrodnictwo, a dla nas ważne było, aby naprawdę mieć farmę" - powiedział tak Soong Rapoport o wczesnych badaniach i planowaniu ośrodka. "Myślę, że rozmiar i ambitność programu były tym, co naszym zdaniem sprawi, że będzie się on wyróżniał".
W Puerto Rico, zespół stojący za farmą Moncayo planuje stosować praktyki rolnictwa regeneracyjnego i dystrybuować połowę swoich produktów do lokalnych społeczności w Fajardo, gdzie się znajduje, zgodnie z materiałami prasowymi. Ponieważ 85% żywności na wyspie pochodzi z importu, Moncayo pozycjonuje się również jako "laboratorium edukacyjne" dla rolnictwa, współpracując z lokalnymi uniwersytetami, rolnikami i organizacjami.
"Nasza umiejętność zapewnienia świeżych produktów i owoców jest bardzo wymowna" -powiedział Redd.
Powiązanie lokalnie uprawianych, wysokiej jakości składników z luksusem nie jest niczym nowym - i kontynuuje swoją trajektorię od czasu, gdy produkty ekologiczne trafiły na półki w wyższych cenach, targi rolnicze zostały spopularyzowane w dużych miastach, a restauracje typu "od pola do stołu" rozprzestrzeniły się w poszukiwaniu gwiazdek Michelin.
Ale teraz inne elementy życia na farmie i gospodarowania stały się również aspiracjami, ponieważ sam styl życia stał się mniej osiągalny. Według organizacji non-profit IPES-Food, zajmującego się zrównoważonymi systemami żywnościowymi, globalne ceny gruntów podwoiły się w latach 2008-2022, a 1% największych gospodarstw na świecie kontroluje 70% globalnych gruntów rolnych. Jednocześnie liczba gospodarstw rolnych na całym świecie spadła i przewiduje się, że będzie nadal spadać.
Oprócz nowych luksusowych nieruchomości, agroturystyka zaoferowała kolejny strumień przychodów dla istniejących, niezależnych gospodarstw. W 2024 r. gospodarze pobytów na farmach Airbnb w USA zarobili łącznie ponad 500 milionów dolarów, podała firma. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa uznała tę branżę za rewitalizację obszarów wiejskich w basenie Morza Śródziemnego i pobudzenie lokalnych gospodarek, podczas gdy japoński Plan Promocji Pobytów na Farmie zachęcał do tego samego, oferując tradycyjne pobyty, podczas których goście uczą się gotować lub fermentować warzywa z lokalnymi rolnikami wśród malowniczych pól ryżowych i pasm górskich.
Rees powiedział, że w Chinach "odrodzenie obszarów wiejskich" zostało przyspieszone podczas pandemii. W związku z ograniczeniami w podróżowaniu i kwarantanną, wielu chińskich mieszkańców miast wyjechało poza miasta, napędzając boom w turystyce wiejskiej, podczas gdy influencerzy tacy jak Li Ziqi przyciągali wielu obserwujących do swoich postów o idyllicznej wsi.
Nie wszystkie pobyty na farmach i w ekowioskach są z natury drogie, a częścią luksusu jest znalezienie doświadczenia, które jest "poza utartymi szlakami - prawie jak coś w rodzaju ‘jeśli wiesz, że wiesz’", dodaje Rees.
Powolne życie i samowystarczalność
Podobnie jak w przypadku chińskiego trendu w turystyce wiejskiej, rosnące zainteresowanie agroturystyką jest częściowo spowodowane ograniczeniami w podróżowaniu związanymi z pandemią, jak wyjaśnił Rees, kiedy więcej osób szukało lokalnych odosobnień i świeżego powietrza z dala od dużych miast, ale bliżej domu.
Ta zmiana trendów wakacyjnych była ważna dla sukcesu otwartej w 2022 roku Wildflower Farms, zauważył Soong Rapoport. Mieszkańcy Nowego Jorku masowo opuścili miasto i wielu z nich „spojrzało” na północ, w kierunku doliny Hudson, a małe miasteczko Hudson odnotowało największą zmianę w liczbie napływających mieszkańców netto spośród wszystkich amerykańskich obszarów metropolitalnych, według „The New York Times”.
"Przed pandemią trudniej było nam wyjaśnić tę historię opinii publicznej. Więc kiedy się otworzyliśmy, myślę, że wiele osób już z tego skorzystało, więc po prostu szybciej się przyjęło" - powiedziała.
Rees uważa, że zainteresowanie innymi aspektami rolnictwa i życia poza siecią, takimi jak uprawa osobistych i zrównoważonych dostaw żywności wzrosło dopiero od czasu pandemii.
"Ludzie częściej zostawali w domu, ale myślę też, że jest to bardzo związane z ruchem gotowości i (chęcią) bycia bardziej samowystarczalnym" - powiedziała. "To nie jest tak naprawdę niszowa rzecz. To już nie jest jak Doomsday Preppers”.
Według Vittorii Careri, kierowniczka ds. marketingu w firmie The Hospitality Experience, która jest właścicielką włoskiego ośrodka wypoczynkowego Borgo dei Conti, agroturystyka oznacza odejście od luksusowej turystyki, w której mniej chodzi o widoczne bogactwo i nadmiar. Jest to zgodne z ruchem w kierunku "cichego luksusu" w modzie. Podobnie jak w przypadku mniejszej liczby logo na odzieży, pobyty w kurortach niekoniecznie wymagają ultra drogiej butelki szampana przy basenie do robienia zdjęć.
„Ten koncept luksusu jest teraz staromodny” – powiedział w rozmowie wideo. „Ten typ klientów poszukuje czegoś bardziej prawdziwego”.
W umbryjskim „zielonym sercu” Włoch, goście Borgo dei Conti zatrzymują się w Willi, która niegdyś była domem późno romantycznej malarki Lemmo Rossi - Scotti. Możesz spędzić tam parę dni w stroju do zbierania miodu z pszczelarzami posiadłości, podążając za psami szukających trufli, aby odkryć letnią wersję tego przysmaku lub piknikując wśród zielonych drzew oliwnych.
W każdym punkcie cenowym, od pobytów za wiele tysięcy dolarów po skromniejsze zakwaterowanie, Rees przypisuje popularność agroturystyki szerszemu ruchowi slow-living online (nieco ironicznie promowanemu przez influencerów na TikToku) - reakcji na stresory i tempo współczesnego życia oraz coraz gęstsze metropolie. Rees twierdzi, że choć millenialsi mogą być bardziej kojarzeni z tym trendem, "jest on również kojarzony z pokoleniem Z".
Careri uważa, że młodsi Włosi stracili kontakt z czymś co łączy rodzinę, a teraz szukają tego ponownie. "Ten rodzaj rolnictwa, (hodowla) zwierząt, to coś, czego doświadczyli nasi dziadkowie. Ale teraz nowe pokolenia tego nie znają" - powiedział Careri, dodając, że daje im to "poczucie zaciekawienia".
Dział: Turystycznie
Autor:
Jacqui Palumbo | Tłumaczenie: Adam Świerk - praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/
Źródło:
https://edition.cnn.com/2025/06/09/style/luxury-farms-homesteading