2023-08-14 19:44:27 JPM redakcja1 K

CDC potwierdza, że jest to najzdrowsze warzywo na świecie

Odsuń się, jarmuż – na scenie pojawiła się nowa superżywność. Eksperci do spraw rolnictwa i żywienia zidentyfikowali ostatnio najzdrowsze warzywo na Ziemi.

CDC przypisuje wartość odżywczą produktom rolnym na podstawie ich stężenia niezbędnych witamin i minerałów. Zwykli podejrzani, tacy jak szpinak, botwina i buraki, mają wyniki w okolicach 80. Jedynym warzywem, które uzyskało doskonały wynik 100, jest rukiew wodna.

„Czym jest rukiew wodna?” możesz zapytać. To liściaste, zielone warzywo należy do rodziny kapustowatych i rośnie w zbiornikach słodkiej wody, takich jak strumienie i stawy. Jest blisko spokrewniona z kapustą, jarmużem, rzodkiewką i kapustą sitowatą. Jej nazwa naukowa, Nasturtium officinale, tłumaczy się z łaciny jako „wykręcacz nosa”. I jeśli kiedyś ugryzłeś dojrzałe liście, wiesz, dlaczego.

Rukiew wodna ma ostry, pieprzny smak, prawie jak skrzyżowanie rukoli z chrzanem. B&W Quality Growers informuje, że rukiew wodna jest spożywana od ponad trzech tysiącleci. Był podstawowym składnikiem starożytnych cywilizacji greckich, perskich i rzymskich. Pieprzne warzywo było nawet w menu podczas pierwszego Święta Dziękczynienia.

Ze względu na obfitość w wilgotnym, umiarkowanym środowisku niektóre regiony uważają rukiew wodną za chwast. Ale jego stała podaż sprawia, że jest również niezawodnym i bogatym w składniki odżywcze źródłem pożywienia. BBC donosi, że uliczni sprzedawcy sprzedawali ją jako przekąskę w Londynie z epoki wiktoriańskiej i nazywali go „chlebem dla biedaków”. Jest spożywany w celach leczniczych w całej Europie i Azji od tysięcy lat.

I najwyraźniej coś w tym było. „Rukiew wodna ma wiele zalet zdrowotnych”, mówi doktor Amy Lee, szefowa działu żywienia w firmie Nucific. „Jest bogata w witaminę A i potas, więcej niż typowa sałata”. A na dodatek rukiew wodna zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, co wyjaśnia, dlaczego kapitan James Cook uważał to warzywo za lekarstwo na szkorbut podczas opływania Ziemi.

Jedyny minus? Może być trudna do znalezienia. „Nie jest to powszechne warzywo”, mówi Lee. „Można je znaleźć tylko na specjalistycznych rynkach i miejscach takich jak Whole Foods, a nie w typowym Safeway”. Ale jeśli uda ci się zdobyć rukiew wodną, istnieje wiele sposobów na włączenie jej do diety.

Co Ugotować z Rukwi Wodnej

Młodsze kiełki mają łagodniejszy smak i delikatne, puste w środku łodygi. To sprawia, że idealnie nadają się do jedzenia na surowo, na przykład w sałatkach i posypana na potrawach jak pietruszka i kolendra. Dojrzała rukiew wodna nabiera znacznie bardziej intensywnego i pieprznego smaku. Łodygi stają się również bardziej twarde i włókniste, dlatego należy je ugotować, aby były smaczniejsze.

Lee dorastała, jedząc rukiew wodną daniach smażonych i pikantnych zupach. Podobnie jak w przypadku każdego warzywa, doktor Lee mówi, że ważne jest, aby ich nie rozgotować. „Im dłużej gotujesz warzywa tym więcej witamin ucieka”, mówi. „Wypływają do płynu, w którym są gotowane przez co zostajesz z warzywami i niczym więcej”.

Nie oznacza to jednak, że najlepiej jeść ją na surowo. Szczególnie w przypadku dojrzałej rukwi rozbicie niektórych włóknistych łodyg podczas gotowania pomaga zwiększyć biodostępność składników odżywczych. „Nie ma wiele czasu na rozłożenie i zmetabolizowania jedzenia, zanim przejdzie ono przez twój układ trawienny”, mówi doktor Lee. „To działanie równoważące”.


 

Dział: Inne typowe

Autor:
Autor: Gabby Romero Tłumaczenie: Anna Drożdżyńska

Żródło:
https://www.yahoo.com/lifestyle/cdc-confirmed-healthiest-vegetable-world-150000907.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE