2022-12-19 12:52:26 JPM redakcja1 K

Co można zjeść słodkiego w Hiszpanii?

Od 2020 roku na całym świecie Święta Bożego Narodzenia wyglądają nieco inaczej. Pandemia sprawiła, że wielu przyjaciół i członków rodziny, którzy mieszkają daleko od domu, nie może podróżować, a ich prezenty zostaną dostarczone przez Amazon. W Hiszpanii wiele rodzin nie będzie mogło przywitać swoich bliskich typowymi świątecznymi smakołykami. Mimo to, domy Hiszpanów wypełnione są w tych dniach turronami, marcepanem i polvorones, a ci, którzy mieszkają za granicą, będą musieli zadowolić się oglądaniem ich z daleka przez ekrany komputerów lub telefonów komórkowych. Przyjrzyjmy się słodyczom najczęściej spożywanym przez Hiszpanów o tej porze roku.

 

 

TURRÓN

To jest najgłówniejszy świąteczny słodycz i o tej porze roku jest obowiązkowym elementem każdego hiszpańskiego domu. Prawie cała produkowana jest w Alicante, w miejscowości o nazwie Jijona (Xixona, po katalońsku). Podstawą turrón są migdały, cukier i miód. Istnieją głównie dwa rodzaje turrón: najbardziej typowy jest turrón twardy, w którym migdały są w całości; a dla tych, którzy mają ochotę na słodycze jest turrón miękki, który jest znacznie słodszy i ma zmielone migdały. Później pojawił się nugat czekoladowy, nugat z żółtka jajka i nugat kokosowy... A dziś istnieje niezliczona ilość odmian, aby zaspokoić gusta konsumentów. Jest nawet nugat bez cukru!

 

 

POLVORONES

 

Polvorones są również klasykiem hiszpańskich świąt i można je znaleźć w wielu hiszpańskich domach wraz z turrón (nugatem). W prawie każdej kuchni stoi pudełko polvorones, które zaprasza nas do zjedzenia polvorón, kiedy tylko mamy na to ochotę, o każdej porze dnia i nocy. Polvorón robi się z mąki, cukru, migdałów i smalcu. Najbardziej typowe są te z Estepy, w Andaluzji. Są małe, mają owalny kształt i zawsze są zawinięte w papier. Ich konsystencja jest bardzo delikatna, jakby były zrobione z mąki. Polvorón jest bardzo miękki i bardzo łatwo się kruszy; aby zapobiec kruszeniu się podczas jedzenia, należy mocno nacisnąć go ręką, gdy jest jeszcze zawinięty w papier. Dzięki temu będzie bardziej zwarta i nie rozpadnie się podczas jedzenia.

 

 

MAZAPAN

Jest to kolejna typowo świąteczna słodycz wykonana z migdałów i cukru. Z ciasta robi się różne kształty, co Hiszpanie nazywają figuritas de mazapán. Jednym z miejsc, gdzie można znaleźć pyszny marcepan jest Toledo, piękne średniowieczne miasto położone zaledwie godzinę drogi od Madrytu.

 

 

MANTECADOS

Są one bardzo podobne do polvorones. Są też wytwarzane, przede wszystkim, w andaluzyjskim miasteczku Estepa (Sewilla). Od polvorón różnią się tym, że mantecado jest zawsze okrągłe i zazwyczaj jest nieco mniejsze. Składniki są takie same, ale mantecado nie zawiera migdałów. Ich tekstura jest nieco bardziej sucha, bardziej "ziemista", bardziej podobna do herbatników. Ponadto mantecado nie kruszy się tak łatwo jak polvorón, ponieważ zawiera białko jajka. Proszę więc nie rozgniatać go przed spożyciem.

 

 

ROSCÓN DE REYES

Chociaż roscón de Reyes można znaleźć w każdej piekarni, która się nim szczyci, typowymi dniami do jego spożywania są 5 i 6 stycznia, czyli wigilia Święta Trzech Króli i Dzień Trzech Króli. Wszystkie gospodarstwa domowe kupują roscón na podwieczorek w dniu 5 lub na śniadanie w dniu 6. Jeśli więc odwiedzamy hiszpańskie domy w jeden z tych dni, zwykle jesteśmy częstowani kawałkiem tego ciasta w kształcie pączka lub korony, o fakturze brioszki. Dodatkowo wszystkie różki skrywają w środku figurkę. Jeśli zdobędziesz go, będziesz królem na cały dzień... lub będziesz musiał zapłacić za roscón, w zależności od regionu i rodziny.

Dział: Inne typowe

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE