2022-11-28 10:55:08 JPM redakcja1 K

Delikatna słodycz kwiatów czarnego bzu

Pyszne i pięknie wyglądające wczesnoletnie śniadanie: tosty francuskie z truskawkami marynowanymi w syropie z czarnego bzu.

Pyszne i pięknie wyglądające wczesnoletnie śniadanie: tosty francuskie z truskawkami marynowanymi w syropie z czarnego bzu. Kwiaty czarnego bzu zbierane są na obrzeżach lasu mogą osłodzić życie, np. w postaci domowego syropu, który wzbogaca smak napojów lub sosów sałatkowych. W wersji tu podanej wyśmienicie smakuje ze zdobiącymi francuskie tosty truskawkami. Kwiaty czarnego bzu mają osobliwy smak, który trudno porównać z czymkolwiek innym. Choć gotowy syrop można obecnie znaleźć w prawie każdym dobrze zaopatrzonym supermarkecie, samo jego zbieranie- najlepiej rano na skraju lasu- sprawia taką radość, że warto podjąć ten wysiłek. Wynik tego wysiłku można wykorzystać do sporządzania drinków, przygotowania sosów do sałatek, a nawet zamarynowania truskawek, które osłodzą niedzielny poranek na francuskich tostach.

Składniki na sos:

1 kg cukru

1 l wody

1 cytryna

25 do 30 kwiatostanu bzu czarnego

Składniki potrzebne do francuskich tostów

4 jajka

200 ml mleka

1 łyżka cukru

4 do 6 grubych kromek białego chleba

500 g truskawek

Masło do smażenia

Cukier puder do posypania


 

A oto jak się go przygotowuje

W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem. Cytrynę pokroić w jedno- lub dwumilimetrowe cienkie plasterki. Należy sprawdzić, czy w kwiatostanie nie ma owadów i w razie potrzeby nieco przepłukać. Nożyczkami odcinamy grube łodygi od kwiatów- im mniej łodyg, tym lepszy smak. Gorącym roztworem wody z cukrem zalać plasterki cytryny i kwiaty bzu i pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej na trzy dni. Od czasu do czasu mieszać czystą łyżką. Po trzech dniach napar przecedzić przez drobne sito, ponownie zagotować i przelać do sterylnych butelek. Idealne są butelki, które zostały umyte w zmywarce w wysokiej temperaturze. Syrop z czarnego bzu zachowa się do następnego sezonu, dlatego warto od razu zrobić trochę więcej.

Z truskawek odcinamy szypułki, duże truskawki przepoławiamy i marynujemy w syropie z czarnego bzu przez 30 minut.

Aby przygotować tosty należy dobrze ubić mleko z cukrem i jajkami, najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Otrzymaną mkieszankę przelać płytkiego naczynia a następnie z obu stron namoczyć w niej kromki chleba. Na nieprzywierającej patelni roztopić masło i smażyć tosty z obu stron na złoty kolor. Następnie ułożyć je na talerzach, oprószyć cukrem pudrem, udekorować marynowanymi truskawkami i podawać na ciepło.

Wskazówka Manfreda Klimka

Idealne połączenie to truskawki plus wino musujące. Nie wezmę go dziś z piwnicy, ale- wstyd się przyznać- pozwolę sobie zamówić z dyskontu. Zazwyczaj piję wytrawne Prosecco Rosé Millesimato DOC z winnicy Bacio della Luna, dość dużego ale jakościowo nienagannego producenta. Jest to wino musujące będące cuvée z odmiany autochtonicznej Glera i Pinot Noir. Wyraźnie czuć borówkę, malinę, truskawkę, odrobinę brzoskwinii i jabłka. W ustach bardzo orzeźwiające. Wbrew przyzwyczajeniom piję to wino w temperaturze dziesięciu stopni z dwoma kostkami lodu. Sprawia wiele radości!

Dział: Inne typowe

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE