Mądrość, którą zdobyłam, pracując na farmie
Istnieje mądrość przekazywana od pokoleń, która wciąż rezonuje wśród dzisiejszych rolników: uprawy dojrzewają, gdy słyszą kroki swoich właścicieli. To przysłowie jest prawdziwe. Im więcej rolnik odwiedza swoje pola uprawne i dba o swoje uprawy, tym lepsze produkty zbiera.
Bulwy ziemniaków / zdjęcie Korea Times, zrobione przez Kang Hyun-kyung
Rolnictwo jest wymagające, ale satysfakcjonujące. Potrzeba do niego dużej ilości pracy fizycznej. Automatyzacja bardzo zmieniła scenę rolniczą i uchroniła rolników przed pracą ręczną, ale nadal są drobni rolnicy, tacy jak ja, którzy polegają wyłącznie na pracy ręcznej, aby uprawiać warzywa i owoce. Siew nasion i sadzonek, podlewanie, odchwaszczanie, przycinanie i nawożenie, wszystko to wymaga intensywnej pracy fizycznej. Zmagam się z bólem pleców, kiedykolwiek pracuję na farmie.
Pomimo tej trudnej natury pracy na farmie, rolnictwo przynosi ludziom wiele korzyści. Rolnictwo pomaga ludziom prowadzić samowystarczalny, zdrowy styl życia. Pomaga również ludziom prowadzić zdrową dietę.
W czerwcu jest prawdopodobnie najlepszy sezon dla rolników. Czułam, że moje poprzednie miesiące ciężkiej pracy się opłaciły, ponieważ zaczęłam zbierać niektóre z moich produktów. W drugi weekend czerwca zebrałam sałatę, ziemniaki, dynie i liście perilli i ugotowałam je na posiłki. Dania przygotowane ze świeżych i zdrowych składników pochodzących z lokalnych źródeł zachwyciły moje kubki smakowe.
Rolnictwo pomaga również ludziom zmęczonym gwarem miejskiego życia w dni powszednie budować odporność psychiczną.
W tym roku uprawa ziemniaków stała się moją najnowszą pasją.
Rolnicy rozpoczynają pracę na roli wczesną wiosną, gdy pogoda jest jeszcze zimna. Sadzą ziemniaki sadzeniaki pod koniec lutego lub na początku marca, w zależności od regionu, aby dotrzymać terminu zbiorów w przesileniu letnim, które w tym roku przypadło 21 czerwca. Zwykle uprawa ziemniaków trwa od 90 do 110 dni, w zależności od rodzaju.
W Korei sezon uprawy ziemniaków jest ściśle powiązany z wyjątkowymi warunkami pogodowymi kraju. Letni sezon monsunowy zaczyna się wkrótce po letnim przesileniu, a gleba staje się mokra i bardziej błotnista, ponieważ pora deszczowa trwa tygodniami. Dlatego, jeśli nie zostaną zebrane przed rozpoczęciem ulew, bulwy ziemniaków rosnące pod ziemią psują się, przez co stają się niejadalne.
Kiedy zdecydowałam się uprawiać ziemniaki na mojej farmie, termin marcowy już minął. Postanowiłam je jednak nadal uprawiać. Posadziłam ziemniaki sadzeniaki w kącie mojej farmy 6 kwietnia. Kilka tygodni później wykiełkowały, stały się liściasto zielone, a pnącza zakwitły około połowy maja. Małe białe kwiaty rozwiane tu i ówdzie nad zielonymi łodygami ziemniaków tworzyły piękny wiejski krajobraz. Postępując zgodnie z radami rolników, którzy dzielą się swoimi wskazówkami na YouTube, przycinałam je i pielęgnowałam domowymi naturalnymi nawozami.
Co weekend podlewałam je, aby szybko i pomyślnie rosły pod słonecznym niebem.
Kiedy pnącza ziemniaków stały się odporne, byłam ciekawa, jak będą wyglądać bulwy pod ziemią. Czy będą równie bujne, jak górne części roślin nad ziemią?
Nie mogąc się oprzeć odpowiedzi na to pytanie, wyciągnęłam kilka bulw ziemniaka w sobotę 19 czerwca, tydzień przed planowanym zbiorem.
Kwiaty ziemniaków / zdjęcie Korea Times, zrobione przez Kang Hyun-kyung
Rezultaty były niesamowite. Kiedy ostrożnie wyciągnęłam pierwszą bulwę ziemniaka za pomocą narzędzia rolniczego zwanego „homi”, zobaczyłam ponad 10 ziemniaków. Ich rozmiary były różne, ale wszystkie były mniejsze od ziemniaków dostępnych w sklepach. Dotknęłam ich skórki i próbowałam ją obrać, aby sprawdzić, czy są wystarczająco jędrne. Chociaż były małe, okazało się, że są jędrne. Małe, ale silne ziemniaki! Wyrwałam jeszcze dwie łodygi ziemniaka, aby sprawdzić, czy są równie obfite, jak pierwsze, ale okazało się, że stan rozwoju każdego ziemniaka jest inny, a liczba ziemniaków, które otrzymałam, również się różniła.
Te próbki ziemniaków, które zebrałam, miały 70 dni, co oznacza, że miały jeszcze 20 dni, aby w pełni urosnąć i zostać zebrane. Naturalne było, że moje były mniejsze i przedwcześnie zebrane.
Rolnictwo uświadomiło mnie o chciwości. Zrozumiałam, że ziemniaki są odbiciem czasu i energii, jakie rolnicy włożyli w ich uprawę. Jeśli zasiejesz nasiona w odpowiednim czasie i będziesz ciężko pracować, aby odpowiednio zadbać o ziemniaki, będą one dobrze rosły. Ja posiałam sadzeniaki kilka tygodni później niż inni rolnicy. Jeśli nadal oczekuję, że moje plony będą tak dobre, jak ziemniaki posadzone kilka tygodni wcześniej, które mają znacznie więcej czasu na wzrost i dojrzewanie, to znaczy, że jestem chciwa. Nauczyłam się tej lekcji, pracując na pół etatu w gospodarstwie. I byłam zdecydowana być wdzięczną bez względu na wszystko.
Dział: Ogrodnictwo
Autor:
Kang Hyun-kyung | Tłumaczenie: Zofia Stanisławska - praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/
Źródło:
https://www.koreatimes.co.kr/www/opinion/2024/06/137_376937.html