2022-09-19 14:47:52 JPM redakcja1 K

ĆETEN ALVA Z ORZECHAMI - PRZEPIS, KTÓREMU TRUDNO SIĘ OPRZEĆ

Na pewno wiesz czym jest ćeten alva i pewnie jej próbowałeś. Chodzi o tradycyjną słodką przekąskę orientalną, której można spróbować w licznych cukierniach.

Szczególnie często przygotowuje się ją w Grecji i Macedonii Północnej, a co więcej, znajduje się na liście deserów, które często można znaleźć w cieplejszych krajach południa Europy. Zastanawiałeś się kiedyś nad przygotowaniem jej samodzielnie? To idealny wybór, jeśli chcesz osłodzić sobie życie, a najlepiej komponuje się jako „małe co nie co” do kawy. Uważasz, że ten przepis jest skomplikowany? Wręcz przeciwnie!

W dalszej części tekstu zobaczysz jak przygotować ćeten alvę z orzechami. Szczególnie podoba nam się to, że ćeten alvę robi się bez pieczenia. Będą Ci potrzebne 4 składniki, które najprawdopodobniej masz w swoim domu.

Oto instrukcje!

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 100 ml wody
  • 320 g pasty sezamowej
  • posiekane orzechy.
     

Przygotowanie:

- Najpierw przygotuj naczynie, które posłuży Ci jako forma na ćeten alvę. Może to być
zarówno forma w kształcie kuli, jak i zwykła szklana misa, którą obłożysz papierem
do pieczenia lub wysmarujesz masłem.

- Zacznij gotować wodę z cukrem w umiarkowanej temperaturze. Nie doprowadzaj do
wrzenia i karmelizacji, lecz do uzyskania syropu.

- Potem dodaj syrop do pasty sezamowej i mieszaj do otrzymania jednolitej masy.

- Przełóż mieszaninę do wcześniej przygotowanej formy i dociśnij. Po zostawieniu na
chwilę wyjmij ją z formy, posyp posiekanymi orzechami i owiń przezroczystą folią.

- Wstaw do lodówki na cały dzień.

Twoja ćeten alva jest gotowa do degustacji :)

Foto: parvomai.net

Umiesz zrobić to sama!

Dział: Dieta

Autor:
Mogu ja to sama | Tłumaczenie: Joanna Karbownik

Żródło:
https://mogujatosama.rs/ceten-alva-sa-orasima-recept-kom-necete-odoleti- 17129

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE