Szczególnie często przygotowuje się ją w Grecji i Macedonii Północnej, a co więcej, znajduje się na liście deserów, które często można znaleźć w cieplejszych krajach południa Europy. Zastanawiałeś się kiedyś nad przygotowaniem jej samodzielnie? To idealny wybór, jeśli chcesz osłodzić sobie życie, a najlepiej komponuje się jako „małe co nie co” do kawy. Uważasz, że ten przepis jest skomplikowany? Wręcz przeciwnie!
W dalszej części tekstu zobaczysz jak przygotować ćeten alvę z orzechami. Szczególnie podoba nam się to, że ćeten alvę robi się bez pieczenia. Będą Ci potrzebne 4 składniki, które najprawdopodobniej masz w swoim domu.
Oto instrukcje!
Składniki:
- 250 g cukru
- 100 ml wody
- 320 g pasty sezamowej
- posiekane orzechy.
Przygotowanie:
- Najpierw przygotuj naczynie, które posłuży Ci jako forma na ćeten alvę. Może to być
zarówno forma w kształcie kuli, jak i zwykła szklana misa, którą obłożysz papierem
do pieczenia lub wysmarujesz masłem.
- Zacznij gotować wodę z cukrem w umiarkowanej temperaturze. Nie doprowadzaj do
wrzenia i karmelizacji, lecz do uzyskania syropu.
- Potem dodaj syrop do pasty sezamowej i mieszaj do otrzymania jednolitej masy.
- Przełóż mieszaninę do wcześniej przygotowanej formy i dociśnij. Po zostawieniu na
chwilę wyjmij ją z formy, posyp posiekanymi orzechami i owiń przezroczystą folią.
- Wstaw do lodówki na cały dzień.
Twoja ćeten alva jest gotowa do degustacji :)
Foto: parvomai.net
Umiesz zrobić to sama!