FOTO: BAKINA I DEKINA KUHINJA
Jak przygotować domowy burek z mięsem, bogatym nadzieniem, chrupiącym ciastem i smakiem, który poruszy wszystkie zmysły? Przepis poniżej.
Potrzebne jest:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1/2 kg cienkiego ciasta
- sól, pieprz
- olej
- 200 ml wody
Sposób przygotowania:
- Podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj mięso mielone i usmaż je razem. Dodaj sól i pieprz. Brytfannę o średnicy 24 cm dobrze posmaruj olejem i przykryj ciastem.
- Trzy kawałki ciasta zgnieć w harmonijkę i zakryj nimi dno. Trochę posmaruj olejem i spryskaj wodą. Przykryj kolejnymi trzema w ten sam sposób uformowanymi kawałkami ciasta. Tak samo, posmaruj je olejem i spryskaj wodą.
- To samo dotyczy trzeciej warstwy. Wrzuć jedną trzecią mięsa, a potem tak samo jak za pierwszym razem, trzy kawałki ciasta i mięsa... ciasto… mięso… ciasto…
- Przykryj warstwą ciasta i posmaruj olejem. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 50 min.