2022-09-19 14:53:43 JPM redakcja1 K

Najpiękniejsze śniadanie: Domowy burek z mięsem lepszy niż z piekarni

Jak przygotować pyszny, domowy burek z mięsem?

FOTO: BAKINA I DEKINA KUHINJA

Jak przygotować domowy burek z mięsem, bogatym nadzieniem, chrupiącym ciastem i smakiem, który poruszy wszystkie zmysły? Przepis poniżej.

Potrzebne jest:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1/2 kg cienkiego ciasta
  • sól, pieprz
  • olej
  • 200 ml wody

Sposób przygotowania:

- Podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj mięso mielone i usmaż je razem. Dodaj sól i pieprz. Brytfannę o średnicy 24 cm dobrze posmaruj olejem i przykryj ciastem.

- Trzy kawałki ciasta zgnieć w harmonijkę i zakryj nimi dno. Trochę posmaruj olejem i spryskaj wodą. Przykryj kolejnymi trzema w ten sam sposób uformowanymi kawałkami ciasta. Tak samo, posmaruj je olejem i spryskaj wodą.

- To samo dotyczy trzeciej warstwy. Wrzuć jedną trzecią mięsa, a potem tak samo jak za pierwszym razem, trzy kawałki ciasta i mięsa... ciasto… mięso… ciasto…

- Przykryj warstwą ciasta i posmaruj olejem. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez ok. 50 min.

Dział: Dieta

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE