2022-09-26 12:00:31 JPM redakcja1 K

Owoc, który jedzony codziennie może obniżyć wysoki poziom cholesterolu

W rzeczywistości jedno z badań wykazało, że jedzenie awokado dziennie przez sześć miesięcy może obniżyć niebezpieczny poziom cholesterolu.

Zdjęcie: Stephen Jones/PA Wire

Wysoki poziom cholesterolu występuje wtedy, gdy we krwi znajduje się zbyt dużo substancji tłuszczowej zwanej cholesterolem.

Jest to spowodowane głównie jedzeniem tłustych potraw, brakiem wystarczającej ilości ruchu, nadwagą, paleniem papierosów i piciem alkoholu. Może również występować w rodzinie.

Na szczęście można obniżyć poziom cholesterolu poprzez zdrowe odżywianie i więcej ruchu. W rzeczywistości jedno z badań wykazało, że jedzenie awokado dziennie przez sześć miesięcy może obniżyć niebezpieczny poziom cholesterolu.

Publikując badanie w Journal of the American Heart Association, profesor Penny Kris-Etherton powiedziała: „Podczas gdy awokado nie wpłynęło na tłuszcz z brzucha lub przyrost masy ciała, badanie nadal dostarcza dowodów na to, że awokado może być korzystnym dodatkiem do dobrze zbilansowanej diety”.

„Włączenie awokado dziennie w tym badaniu nie spowodowało przyrostu masy ciała, a także spowodowało niewielki spadek cholesterolu LDL, które są wszystkimi ważnymi ustaleniami dla lepszego zdrowia”.

Według Daily Record, próba, przeprowadzona na początku tego roku, była podobno największym badaniem na temat korzyści zdrowotnych awokado.

Przez sześć miesięcy, 923 uczestników zostało poinstruowanych, aby jeść awokado codziennie lub wcale. Ich poziom cholesterolu był mierzony przez okres badania. Ci, którzy spożywali awokado, mieli mniej cholesterolu LDL.

Jednak twierdzenia zawarte w badaniu są odrzucane przez innych ekspertów. NutritionFacts.org donosi, że w badaniach można zauważyć obniżenie „złego” cholesterolu z powodu obcięcia tłuszczów zwierzęcych.

Strona twierdzi również, że awokado nie zawiera wystarczającej ilości cholesterolu LDL, aby mieć wystarczający wpływ. Czy to prawda, czy nie, wiadome jest to, że awokado składa się ze składników odżywczych, w tym folianów, magnezu i fosforu.

Te witaminy i minerały są niezbędne dla wielu funkcji w organizmie i są ogólnie związane z dobrym samopoczuciem. Najlepszym sposobem na spożywanie awokado jest robienie tego jako część szerszych wyborów dotyczących stylu życia – takich jak spożywanie zdrowej, zrównoważonej diety.

Aby obniżyć poziom cholesterolu, NHS (służba zdrowia w Wielkiej Brytanii) radzi, by ludzie starali się jeść mniej mięsnych pasztetów, kiełbasek i tłustego mięsa. Zaleca również, aby nie spożywać nadmiernie masła, smalcu i masła klarowanego ghee, a także śmietany i twardego sera.

Możesz nadal używać żywności, która zawiera zdrowszy rodzaj tłuszczu zwany tłuszczem nienasyconym.

Inne pokarmy, które możesz wykluczyć:

  • ciasta
  • herbatniki
  • żywność zawierająca olej kokosowy
  • olej palmowy

NHS zaleca, aby jeść więcej:

  • tłustych ryb, takich jak makrela i łosoś
  • brązowy ryż, chleb i makaron
  • orzechów i nasion
  • owoców i warzyw

Pomoże również więcej ćwiczeń. Jak wyjaśnia NHS, należy dążyć do wykonywania co najmniej 150 minut ćwiczeń tygodniowo.

Instytucja zdrowotna zaleca również rzucenie palenia i ograniczenie alkoholu do nie więcej niż 14 jednostek tygodniowo.

Dział: Dieta

Autor:
Sophie Law, Lottie Gibbons | Tłumaczenie: Klaudia Bredlak

Żródło:
https://www.liverpoolecho.co.uk/news/uk-world-news/fruit-could-lower-high-cholesterol-25083909

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE