Szwecja: Kobieta bliska śmierci po spożyciu popularnych słodyczy: „Da się je przedawkować”
Eloise czuła się zmęczona, bolały ją nogi i zauważyła, że przez kilka dni miała podwyższone tętno. Po rozmowie ze 112 przyjechała karetka i zabrała ją do szpitala. Okazało się, że kobieta zjadła za dużo lukrecji – o czym doniosła szwedzka gazeta „Expressen”.
Zdjęcie: tv4.se
- „Życie to kwestia dawki – dotyczy to wody, alkoholu czy żelków z lukrecją” – mówi lekarz Mikael Sandström.
Wydarzenie odegrało się dwa tygodnie temu w Skanii (południowa Szwecja), gdzie mieszka 39-letnia Eloise. Kobieta przez kilka dni cierpiała z powodu zmęczenia, odczuwała podwyższone tętno oraz ból zakwasowy w udzie. Ból stawał się coraz silniejszy do momentu, gdy Eloise nie mogła stać na nogach. Zadzwoniła wówczas na numer alarmowy. Po kobietę wysłana została karetka.
- „To dość niespotykane. Wiemy jednak, że [lukrecję] da się przedawkować”, podaje lekarz Mikael Sandström.
„Zostały opisane przypadki zatrzymania akcji serca”
Jednym z pierwszych pytań, które zadano Eloise, to to, czy lubi lukrecję – odpowiedź była twierdząca. W wynikach badań krwi lekarze zauważyli, że kobieta miała niedobór potasu. A sprawcą okazała się lukrecja. Przez okres trzech lat Eloise miała spożywać jedno opakowanie żelków lukrecjowych Djungelvrål dziennie. Po lekturze na temat przypadku lekarz Mikael Sandström skonstatował, że w kręgach medycznych znana jest możliwość przedawkowania lukrecji.
- „Jedno opakowanie słodyczy w tygodniu nie stanowi zagrożenia. Zagrożenie rośnie, gdy lukrecję spożywamy codziennie. Uszkodzenie nerek, puchnące nogi, niewydolność serca, niedobór potasu, zostały także opisane przypadki zatrzymania akcji serca” – podaje Mikael Sandström. Eloise musiała spędzić w szpitalu sześć dni. W tym czasie siostra kobiety pozbyła się z domu żelków Dungelvrål. Od pobytu w szpitalu Eloise zdecydowała się zrezygnować z lukrecji.
- „Życie to kwestia dawki – dotyczy to wody, alkoholu czy żelków z lukrecją” – mówi Mikael Sandström.
Fakty o lukrecji
- Pierwsza udokumentowana wzmianka o lukrecji pochodzi sprzed 3500 lat
- Lukrecja (cukierek) produkowana jest z korzenia lukrecji Glycyrrhiza glabra
- Słowo lukrecja pochodzi z greki i oznacza „słodki korzeń”
- Lukrecja (roślina) zbierana jest, gdy osiągnie wiek 2-3 lat oraz wysokość 100 centymetrów
- Dawniej korzeń lukrecji wykorzystywany był jako lekarstwo i był dostępny w aptekach aż do lat 70.
- Korzeń lukrecji wykorzystywany jest do dziś w lekach przeciwkaszlowych
- Głównymi składnikami w żelkach z lukrecją jest sproszkowana lukrecja, mąka, cukier, syrop i olej rzepakowy
- Do słonych cukierków lukrecjowych dodawany jest salmiak
- Lukrecję spożywana jest przede wszystkim w Holandii, krajach nordyckich, Niemczech i Anglii
Dział: Świat
Autor:
Lakrits.se | Tłumaczenie: Mikołaj Majda – praktykant fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/