2023-01-30 18:18:06 JPM redakcja1 K

Badanie wykazało, że przerywany post może nie być tak pomocny w utracie wagi, jak kiedyś sądzono

Czy przekąski przed snem to imadło? A może wolimy poczekać z jedzeniem kilka godzin po przebudzeniu?

Według nowego badania pora posiłków może nie mieć tak dużego wpływu na wagę, jak kiedyś sądzono.

W badaniu śledzono wielkość porcji i czas jedzenia 547 osób, oprócz danych na temat ich zdrowia i wagi, w ciągu sześciu lat. Dane wykazały brak związku pomiędzy przedziałem dnia, w którym ludzie mieli swoje posiłki i ich wagi, zgodnie z badaniem opublikowanym w środę w Journal of the American Heart Association.

Ograniczanie czasu jedzenia, widoczne w trendach dietetycznych, takich jak przerywany post, było w ostatnich latach popularną metodą próbowania utraty wagi.

Ale badacze nie znaleźli żadnego związku między ograniczaniem czasu jedzenia i utraty wagi, powiedział główny badacz badania dr Wendy Bennett, profesor nadzwyczajny medycyny w dziale ogólnej medycyny wewnętrznej w Johns Hopkins School of Medicine. Obejmowało to, jak długo ludzie jedli po przebudzeniu, jak długo ich okno jedzenia było w ciągu dnia i jak blisko iść do łóżka jedli - zauważyła.

Zamiast tego, mniejsze posiłki były związane z utratą wagi - powiedziała.

„Na podstawie innych badań, które wyszły, w tym nasze, zaczynamy myśleć, że czas posiłków przez dzień najprawdopodobniej nie od razu skutkuje utratą wagi”, Bennett powiedział, dodając zastrzeżenie, że dla niektórych ludzi, czas posiłków może być użytecznym narzędziem w śledzeniu żywienia.

Ograniczenia badania 

Wyniki tego badania należy brać z przymrużeniem oka, ostrzegają eksperci.

Wśród uczestników było niewiele mniejszości rasowych i etnicznych, zauważył dr Fatima Cody Stanford, profesor nadzwyczajny medycyny w Harvard Medical School. Istnieje również wiele społecznych uwarunkowań zdrowia, takich jak stres i środowisko ludzi, które mogłyby zostać dodane do danych, dodał Stanford.

Czynniki te mogą być ważne dla uzyskania lepszego spojrzenia na skutki czasu posiłku, dodał Alice Lichtenstein, profesor nauki i polityki żywienia na Tufts University.

„Podejrzewam, że gdyby przyjrzeli się dokładniej danym, że byłyby podgrupy (gdzie rozłożenie posiłków w czasie) mogło mieć znaczący wpływ” – powiedział Lichtenstein. 

To badanie było obserwacyjne, Bennett zauważył, co oznacza, że patrzyli na istniejące wzorce dla badania, zamiast dokonywać zmian w randomizowanej grupie. Dalsze prace na ten temat są w toku - dodała.

Duże wnioski są takie, że nie ma jednej strategii, która działa dla wszystkich ludzi, jeśli chodzi o żywienie, i że jakość żywności liczy, Lichtenstein powiedział.

„Jeśli zrobić trochę wysiłku, aby spożywać zdrową dietę, zrobić trochę wysiłku, aby być aktywnym fizycznie, jesteś mniej prawdopodobne, aby mieć cukrzycę, przewlekłą chorobę nerek, obturacyjną chorobę płuc i nadciśnienie” - Lichtenstein powiedział. 

To nudne rzeczy, których nikt nie chce usłyszeć, dodała, ale nie ma obejścia dla jedzenia owoców i warzyw oraz aktywności fizycznej, jeśli chodzi o zarządzanie wagą.

Dla niektórych ludzi, próbując przerywanego postu lub ograniczania przerw w jedzeniu może być pomocny sposób, aby zwrócić uwagę na osobiste tendencje, ale wiele osób nie może utrzymać go przez wystarczająco długi czas, aby zobaczyć długoterminowe zmiany – lub utrzymać się z każdej wagi, którą tracą, Lichtenstein dodał. 

Stanford, która jest lekarzem specjalizującym się w leczeniu otyłości w bostońskim Massachusetts General Hospital Weight Center, nie lubi skupiać się zbyt mocno na ograniczaniu kalorii lub przerywanym poście. Zamiast tego, ona chce, aby jej klienci spojrzeć na wartość odżywczą żywności, które jedzą.

Dla ciała, 100 kalorii gumowych misiów nie jest tym samym, co 100 kalorii owsianki z  owocami i orzechami - dodała.

Ale różne podejścia działają lepiej w różnych stylach życia, a każdy powinien pracować z własnym lekarzem i własnym ciałem bez stresu i wstydu - powiedział Stanford.

Jeśli strategia żywieniowa działa dla kogoś innego, powiedziała, „oznacza to tylko, że czyjeś ciało odpowiedziało, a inne nie. To nie znaczy, że jesteś wadliwy. Oznacza to po prostu, że to nie jest to, czego potrzebowało twoje ciało”. 

Autor:
Madeline Holcombe | Tłumaczenie: Agata Jakubiak

Żródło:
https://edition.cnn.com/2023/01/19/health/eating-timing-weight-study-wellness/index.html

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE