05.05.2025 JPM Redakcja

Historia szwedzkiego tortu księżniczki - prinsesstårta

Dlaczego uwielbiane ciasto przez Szwedów nosi nazwę tortu księżniczki? I ile ciast tak naprawdę zjadają Szwedzi rocznie? Zrobiła Ci się ochota na coś słodkiego? Sprawdź przepis na ten tort!

Zdjęcie: ICA

Oto kilka ciekawostek, których możesz nie wiedzieć o torcie księżniczki!

Pierwotnie prinsesstårta nazywana była Zielonym Tortem - Grön tårta! 

Oryginalny przepis z 1929 roku różnił się od dzisiejszego i nie zawierał ani marcepanu, ani dżemu. Zamiast tego ciasto było pokryte kolorową masą migdałową.

Autorką przepisu była Jenny Åkerström, nauczycielka gospodarstwa domowego i pisarka kulinarna, która prowadziła szkołę dla dziewcząt w Östermalm w Sztokholmie na początku XX wieku. Jej uczennicami były księżniczki Margaretha, Märtha i Astrid – córki księcia Carla i księżniczki Ingeborg.
Jenny Åkerström zebrała swoje przepisy w książce „Książka kucharska księżniczek – kuchnia domowa i świąteczna” (”Prinsessornas kokbok – husmanskost och helgsdagmat”), zawierającej ponad tysiąc receptur, od ciast po słodkie napoje. 
Legenda głosi, że to właśnie księżniczki upodobały sobie zielone ciasto tak bardzo, że zaczęto je nazywać tortem księżniczki.

Jeszcze 60 lat temu mężczyźni byli zawstydzeni, gdy zostali przyłapani na jedzeniu ciasta. Uważano to za niemęskie i dlatego często jedli je po kryjomu. Kobiety natomiast bez skrupułów sięgały po jedno, a czasem i kilka kawałków, doskonale wiedząc, że nic tak nie poprawia nastroju jak pyszne ciasto. 
Szwedzi naprawdę kochają ciasta, co roku sprzedaje się tu około pół miliona tortów księżniczki!

Gdy w 2012 roku urodziła się księżniczka Estelle, te torty znikały z cukierni w całym kraju. Każdego roku podczas Tygodnia Tortów Księżniczek z każdego sprzedanego ciasta 10 koron szwedzkich trafia do Fundacji Victorii, wspierającej dzieci i młodzież z chorobami przewlekłymi i niepełnosprawnościami.

Źródła: Dagens Nyheter, Nationalencyklopedin, Sveriges bagare och konditorer.

 

1. Przepis na zielone ciasto z 1952 roku

Starszy przepis na ciasto księżniczki, tzw. zielone ciasto, Prinsessornas kokbok, 1952.

Przepis z 1952 roku na tzw. zielone ciasto z książki „Prinsessornas kokbok”:

 

Biszkopt:

3 żółtka

110 g cukru

1 łyżka wody

25 g mąki ziemniaczanej

25 g mąki pszennej

3 białka

 

Nadzienie I:

1 porcja lekkiego kremu waniliowego (przepis w książce pod hasłem: „Delikatny krem budyniowy II”)

 

Nadzienie II:

100 ml gęstej śmietany

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Pasta migdałowa (masa marcepanowa):

120 g migdałów

180 g cukru pudru

Białko jaja (tyle, ile potrzeba do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Barwnik spożywczy (najlepiej jasnozielony)

 

Sposób wykonania:

Upiecz biszkopt według przepisu na „Delikatny tort cukrowy II” (znajdziesz go na stronie 886 książki kucharskiej).
Przygotuj waniliowy krem budyniowy (instrukcja na stronie 834) oraz masę migdałową (strona 936).

Przekładanie tortu:
Przekrój ostudzony biszkopt na trzy równe blaty, a następnie posmaruj dwie warstwy kremem waniliowym. Cały tort obłóż dobrze ubitą śmietaną.

Dekorowanie:
Zabarw większą część masy migdałowej na kolor jasno zielony. Małą ilość zabarw na ciemnozielony, przyda się do wykonania liści. Rozwałkuj jasnozieloną masę migdałową na cienki placek i ostrożnie przykryj nim tort, wygładzając brzegi. (Upewnij się, że masa migdałowa nie zwija się po bokach). Z pozostałej masy uformuj różę i liście.

Wskazówki:
Tort zyskuje na smaku, jeśli złożysz go dzień wcześniej, jednak musi być przechowywany w chłodnym miejscu, by krem się nie zepsuł. 
Masę migdałową i dekoracje możesz przygotować dzień wcześniej, ale przechowuj je szczelnie przykryte. 
Dekoracje można uprościć i zamiast lepienia róż, możesz po prostu oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Dział: Publicystyka

Autor:
Caroline Carlander | Tłumaczenie: Beata Andrzejewska — praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/

Źródło:
https://www.ica.se/artikel/prinsesstarta-historia/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Wymagane zalogowanie

Musisz być zalogowany, aby wstawić komentarz

Zaloguj się

INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE