Warzenie piwa ryżowego 10,000 lat temu w Chinach – nowe dowody
Nowe dowody dotyczące robienia piwa ryżowego w Azji Wschodniej zostały znalezione w Chinach. Badacze odnaleźli liczące 10 tys. lat techniki fermentacji na wykopalisku Shangshan, we wschodniochińskiej prowincji Zhejiang. China News Service informuje, że według China Academy of Sciences znalezisko podkreśla oddziaływanie ekologii, kultury i wczesnej agrokultury na proces warzenia.
Nowe dowody dotyczące robienia piwa ryżowego w Azji Wschodniej zostały znalezione w Chinach. Badacze odnaleźli liczące 10 tys. lat techniki fermentacji na wykopalisku Shangshan, we wschodniochińskiej prowincji Zhejiang [Zdjęcie: zrzut ekranu ze strony internetowej]
Wyniki badania zostały opublikowane w dzienniku Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) we wtorek. Badanie pokazuje, że we wczesnych stadiach udomowienia ryżu, społeczności z kultury Shangshan przyjęły różne strategie przetrwania i wykorzystywały ceramikę, zwłaszcza dzbany o małych szyjkach, do warzenia piwa ryżowego, używając pleśni Monascus jako głównego środka scukrzającego. Ta technika warzenia miała związek z ciepłym i wilgotnym klimatem wczesnego holocenu. Udomowienie ryżu zapewniło stabilne źródło fermentacji, a warunki klimatyczne sprzyjały hodowli grzybów, co pomagało rozwojowi technologii fermentacji alkoholowej. Badacze sugerują, że trunki alkoholowe pełniły kluczową funkcję podczas ceremonii jako medium pomiędzy porozumiewaniem się społecznym i komunikacją z bóstwami. Ta unikalna wartość kulturowa mogła mieć zasadniczy wpływ na rozprzestrzenianie się uprawy, użycie i propagowanie ryżu w neolitycznych Chinach.
Poprzez analizę 12 fragmentów ceramiki, które reprezentowały naczynia używane do fermentacji, przechowywania i gotowania, naukowcy odkryli wysokie zagęszczenie fitolitów, które pojawiły się dzięki udomowionemu ryżowi. Pokazuje to, jak ważna ta roślina była dla ludu Shangshan. Co więcej, łupiny i liście ryżu były używane do produkcji ceramiki, co tylko podkreśla, jak ważna była jego rola w tej kulturze. Kawałki ceramiki zawierały ziarna skrobi wielu roślin, w tym ryżu, łzawnicy oraz żołędzi. Dużo ziaren skrobi wykazywało oznaki hydrolizy enzymatycznej i żelatynizacji, co wskazuje na procesy fermentacji. Ponadto badacze zidentyfikowali znaczną obecność grzybów, np. Monascusa czy komórek drożdży. Niektóre były w typowych etapach wzrostu i rozwoju. Wspomniane grzyby są powiązane z tymi używanymi w tradycyjnych chińskich metodach warzenia piwa, które wykorzystują pleśń Monascus do produkcji czerwonego drożdżowego piwa ryżowego.
Dowody dotyczące produkcji piwa ryżowego w kulturze Shangshan dają wgląd w początki rolnictwa w Azji Wschodniej i kształtowanie wczesnych praktyk żywieniowych. Badania te mają kluczowe znaczenie – wypełniają luki związane z udomowieniem ryżu, ewolucją technologiczną, a nawet globalną historią rolnictwa i browarnictwa. Eksperci twierdzą, że znalezisko ujawnia złożoność i innowację wczesnej produkcji piwa ryżowego. Dostarcza ważnych naukowych dowodów do zbadania początków rolnictwa opartego na ryżu, wczesnych struktur społecznych i rozpowszechnienia technologii w Azji Wschodniej.
Dział: Publikacje
Autor:
Global Times | Tłumaczenie: Julia Kopycińska – praktykantka fundacji: https://fundacjaglosmlodych.org/praktyki/
Źródło:
https://www.globaltimes.cn/page/202412/1324830.shtml