Zbyt często domowe kawy mrożone DIY zyskują złą reputację, ponieważ ludzie zalewają lód wrzącą kawą i rozcieńczają ją do formy wody z ziarnami (ohyda). Te rady i triki sprawią, że twoja mrożona kawa będzie wychodziła perfekcyjnie za każdym razem.
Jak zrobić genialną kawę mrożoną w domu?
1. Zacznij od jakości nasion kawy
Im lepsze nasiona, tym lepsza kawa prawda? My uwielbiamy używać naszych H.C. Valentine Royal 150 Blend ‒ ich morelowe, czekoladowe i karmelowe nuty smakowe są idealne do kawy mrożonej.
2. Zrób kawowe kostki lodu
Zamroź resztki kawy w pojemniku do robienia kostek lodu i wrzuć je do swojej mrożonej kawy następnego ranka. Najlepsza część? Kiedy się roztopią, dodadzą twojemu napojowi smak, zamiast go rozcieńczyć. Jeśli naprawdę chcesz być kreatywny, możesz posypać pojemniczki na lód czekoladą lub cynamonem przed zamrożeniem.
3. Dodaj smak swojej kawie jak barista
Nie musisz wydawać wiele pieniędzy ‒ możesz zrobić własne zabielacze do kawy i aromatyzowane syropy.
4. Zrób dużą porcję
Jest kilka sposobów na zrobienie mrożonej kawy w domu jednak najprostszy to zaparzenie dzbanka kawy w ekspresie i umieszczenie go w pojemniku odpornym na temperaturę w lodówce do momentu aż zrobi się zimny.
Jeżeli nie masz czasu, możesz „podwoić napar” lub podwoić ilość nasion kawy, jaką zwykle używasz (jeżeli twój ekspres ma na to miejsce). Nie będzie smakowała, jak rozcieńczona, gdy podasz ją z lodem, ponieważ będzie bardzo skoncentrowana.
5. Eksperymentuj z zimnym naparem
Są różnice pomiędzy mrożoną kawą a zimnym naparem, zimny napar także może być podawany z lodem i mieszany z mlekiem. Możesz zrobić zimny napar w domu we francuskiej prasie.