WHO ogłosi w lipcu, że popularny słodzik aspartam jest rakotwórczy, poinformowały źródła Reutera. Aspartam jest stosowany między innymi w popularnych napojach bezalkoholowych, takich jak Pepsi Max, Coca-Cola Zero czy guma do żucia Extra. (Zdjęcie ilustracyjne: Fredrik Varfjell, NTB)
Dwa źródła posiadające wiedzę na temat tego procesu poinformowały agencję prasową, że w lipcu dział badań nad rakiem WHO uzna aspartam jako potencjalny czynnik rakotwórczy dla ludzi.
Aspartam jest najczęściej stosowanym słodzikiem i jest stosowany w wielu produktach spożywczych, w tym w kilku rodzajach napojów bezalkoholowych, gumie do żucia i tabletkach słodzących do kawy i herbaty.
Jednostka WHO ds. Badań nad rakiem wraz z innymi ekspertami zewnętrznymi oceniła w tym miesiącu ryzyko związane z aspartamem. Nie wzięli pod uwagę, ile produktu dana osoba może bezpiecznie spożyć.
Od 1981 r. Komitet ds. Dodatków do Żywności WHO, Jecfa, twierdzi, że aspartam można bezpiecznie spożywać w ramach przyjętych dziennych limitów. Na przykład osoba dorosła ważąca 60 kilogramów musiałaby wypijać codziennie od 12 do 36 puszek napoju bezalkoholowego, w zależności od ilości aspartamu w napoju, aby być narażona na ryzyko.
Zarówno Stany Zjednoczone, jak i Europa ustaliły wcześniej, że aspartam jest bezpieczny do spożycia w określonych ilościach.
Podobne orzeczenia WHO dotyczące różnych substancji słodzących budziły wcześniej niepokój wśród konsumentów i doprowadziły do kilku procesów sądowych przeciwko producentom, którzy zostali zmuszeni do zmiany receptur i przejścia na alternatywy. WHO spotkała się wcześniej z krytyką, że jej oceny mogą być „mylące” dla opinii publicznej.