2023-09-23 20:03:30 JPM redakcja1 K

Ryż może spowodować zatrucie: Jak go prawidłowo przechowywać po ugotowaniu?

Przygotowanie posiłku z wyprzedzeniem jest doskonałym trikiem na poradzenie sobie z ciężkim tygodniem. Ale trzeba zwrócić uwagę na przechowywanie jedzenia na bazie zbóż, które może zawierać niebezpieczne bakterie.

 

Może Cię zaskoczyć, że jednym z największych winowajców zatrucia pokarmowego jest gotowany ryż.

Bez względu na to, czy przygotowujesz posiłek, czy została Ci końcówka ryżu, istnieje pewna szansa, że zatrujesz się jedzeniem, które stoi w lodówce kilka dni.

Jeśli zamiast tego wyrzucisz trzydniowy ryż, możesz uratować się od problemów żołądkowych.

Czemu istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego od resztek ryżu?

Wszystkie rodzaje nieugotowanego ryżu mogą zawierać zarodniki Bacillus cereus, bakterii, która może wywoływać dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wymioty czy biegunka. Zarodniki są odporne na temperaturę i nie giną podczas gotowania.

Kiedy ryż stygnie, „wchodzi w strefę” niebezpiecznego jedzenia pomiędzy 4 a 60 stopniami Celsjusza, a bakterie zaczynają się szybko rozmnażać. Każdego roku w USA dochodzi do około 63 400 przypadków zatrucia Bacillus cereus, według danych kliniki w Cleveland.

Wysokie ryzyko zatrucia pokarmowego pojawia się, kiedy zostawia się ryż poza lodówką na dłużej niż godzinę – wtedy zarodniki bakterii mogą się rozmnożyć.

Bakterie te nie są problemem jeśli zje się ryż od razu. Dolegliwości są częstsze po spożywaniu ryżu, który stał kilka godzin w temperaturze pokojowej, został schłodzony i zjedzony kilka dni później. Jeśli twój ryż stoi dwie godziny w temperaturze pokojowej albo godzinę w 32 stopniach Celsjusza, trzeba go wyrzucić, jak mówi Food Network.

Jaki jest najlepszy sposób przechowywania ryżu, aby uniknąć zatrucia?

Aby zapobiec zatruciu pokarmowemu, trzeba ochłodzić resztki ryżu jak najszybciej po ugotowaniu (NHS poleca, aby przechowywać go „najlepiej w ciągu godziny”).

Uważaj jednak, żeby nie wstawiać gorącego naczynia z jedzeniem do lodówki, bo może to podnieść temperaturę innych produktów i spowodować rozwój bakterii.

Food Network poleca, by rozdzielić duże ilości ryżu do mniejszych naczyń i studzić go w temperaturze pokojowej.

NHS poleca przechowywać ryż w lodówce do ponownego podgrzania przez jeden dzień, gdzie aplikacja FoodKeeper amerykańskiego Ministerstwa Rolnictwa mówi, że gotowany ryż można przechowywać w lodówce od czterech do sześciu dni.

Food Network mówi, że można ponownie podgrzać ryż po trzech, czterech dniach, jeśli był przechowywany w chłodzie, podczas gdy NHS nie zaleca podgrzewania go więcej niż jeden raz.

Jaki jest najbezpieczniejszy sposób na podgrzanie resztek ryżu?

Jeśli planujesz ponownie podgrzać ryż, upewnij się, że wyjęty z mikrofalówki, albo zdjęty z kuchenki ma wewnętrzną temperaturę wyższą od 75 stopni Celsjusza.

I następnym razem, kiedy będziesz mieć ochotę na ryż, ogranicz jego ilość do takiej, jaką Ty i twoi najbliżsi planujecie zjeść jeszcze tego samego dnia, podaje N1 Zagreb.

Autor:
N1 Zagreb | Tłumaczenie: Mateusz Majzer

Żródło:
https://n1info.rs/magazin/lifestyle/koliko-dugo-pirinac-moze-da-stoji-van-frizidera/

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.


INNE WIADOMOŚCI


NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE