Jaskinie jako naturalne komory chłodzące do przechowywania zbiorów
Hodowcy jabłek w północnych Włochach używają naturalnych lodówek wydrążonych pod zboczem wzgórza, by przechowywać zbiory w kontrolowanym środowisku, które utrzymuje stałą temperaturę przez cały rok.
REUTERS/Matteo Berlenga
Trzysta metrów pod sadami owocowymi w regionie Trentino w małym miasteczku Predaia, grupa Melinda utworzyła 34 obszarów chłodniczych w ogromnych jaskiniach, w których mogą składować od 12 do 13% swoich produktów i obniżyć koszty energii zużywanej do przechowywania owoców.
Wewnątrz chłodnych obszarów jaskiń jabłka przechowywane są w ułożonych w stos plastikowych pudłach i przemieszczane są przez pracowników w kaskach ochronnych operujących wózkami widłowymi.
„Na poziomie wpływu na środowisko naturalne znaleźliśmy więcej korzyści i zwrotów naszych starań”, powiedział Mauro Erlicher, kierownik podziemnego zakładu. „Jednym z nich jest zdecydowanie poziom energii zużytej na przechowywanie owoców. Z testu przeprowadzonego w zeszłym roku zmierzyliśmy, że w jaskini oszczędzone zostało 32% energii elektrycznej”.
Jaskinie przechowują obecnie ponad 30 tysięcy ton jabłek, a przewidywane jest, że liczba ta w przyszłości wzrośnie do 40 tysięcy ton.
Erlicher wyjaśnił, w jaki sposób duże chłodzące komory naziemne wykorzystują „panel warstwowy” izolowany poliuretanem i arkuszami metalu, by utrzymać chłód wewnątrz. W podziemnych jaskiniach skały pełnią funkcję „panel warstwowego”, więc jest „tak naturalny, jak to możliwe”.
By przygotować jaskinie na przechowywanie produktów, skały muszą być chłodzone gazem na głębokości 5-7 metrów, co sprawia, że utrzymują stałą temperaturę 1 stopnia Celsjusza.
Gdy nad ziemią kończy się lato, rozpoczynają się żniwa i sadownicy zbierają jabłka przez ponad 30 do 40 dni.
Jeden z sadowników, Loris Calliari, powiedział, że byli sceptyczni, kiedy po raz pierwszy usłyszał o jaskini, jednak szybko przekonał się do niej dzięki jakości wyników, jakie prezentowała.
„Na początku byliśmy niepewni, jednak potem zdaliśmy sobie sprawę, że użycie jaskini jest dobrym pomysłem, ponieważ jesteśmy w stanie oszczędzać energię i jest bardzo odnawialna koncepcja. Mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować nasz projekt”.
Dział: Nauka
Autor:
Emily Roe | Tłumaczenie: Natalia Warda