GoskovaTatiana/Shutterstock.com
Wprowadzenie
Amerykańskie wytyczne dietetyczne zalecają spożycie trzech porcji nabiału dziennie, by zapewnić kluczowe składniki odżywcze i poprawić zdrowie kości. Spożycie nabiału zostało powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia cukrzycy, chorób serca oraz niższym wskaźnikiem umieralności. Przeprowadzono mało badań co do wpływu nabiału na zdrowie układu pokarmowego, zwłaszcza na poziom kalprotektyny w kale.
Badanie interwencyjne przeprowadzone na mężczyznach pokazało, że spożycie nabiału niekoniecznie wpływa na przepuszczalność jelitową u zdrowych osób.
Konsumpcja sfermentowanego nabiału i jogurtu została powiązana ze zmniejszeniem symptomów żołądkowo-jelitowych, lepszym trawieniem laktozy oraz różnymi rezultatami u osób z zespołem jelita drażliwego. Zgodnie z badaniami in vitro, nabiał oraz produkty nabiałowe mogą poprawiać funkcję bariery jelitowej.
Podsumowując, wcześniejsze obserwacje powiązały spożycie nabiału z redukcją stanu zapalnego organizmu. Jednak zapalenie układu pokarmowego i konsumpcja nabiału u zdrowych osób nie zostały tak skrupulatnie zbadane.
O badaniu
W niedawnym obserwacyjnym badaniu przekrojowym badacze wzięli pod lupę związek między zgłaszanym spożyciem nabiału a wskaźnikami zapalenia układu pokarmowego u zdrowych Amerykanów w wieku od 18 do 65 lat.
Zespół postawił hipotezę o niekorzystnym związku ze spożyciem jogurtu, wskazującym na działanie ochronne oraz braku związku ze spożyciem mleka płynnego, sera i ogólnym spożyciem nabiału.
Badani wypełnili kwestionariusz częstotliwości spożycia pokarmów (FFQ), by określić swoje dzienne spożycie oraz 24-godzinne przypomnienia, dotyczące ostatniego spożycia nabiału. Badanie brało także pod uwagę 295 osób, które dały próbkę kału i 348 uczestników, którzy dostarczyły próbkę plazmy.
Oprócz wiążącego białka lipopolisacharydowego (LBP) w plazmie, zbadano markery stanu zapalnego stolca, takie jak mieloperoksydaza, neopteryna i kalprotektyna. Kalprotektyna w kale jest powszechnie stosowanym i ogólnym markerem klinicznym, poziom mieloperoksydazy w kale wzrasta, gdy są obecne neutrofilie, a neopteryna w kale wzrasta wraz z obecnością makrofagów.
Płeć, wskaźnik masy ciała (BMI) oraz wiek były współzmiennymi w modelach regresji badających zależność między spożyciem nabiału a wskaźnikami stanu zapalnego.
Z racji, że jogurt spożywany jest epizodycznie, zespół zbadał różnice w poziomach zapalenia między osobami, które nie spożywają jogurtu a osobami jedzącymi jogurt, tj. tymi, którzy spożywają ponad zero równoważnika kubka na dzień.
Niniejsze badanie brało pod lupę związek między spożyciem nabiału i wskaźnikami stanu zapalnego układu pokarmowego w kale oraz LBP w plazmie wśród wieloetnicznej grupy mężczyzn i kobiet o normalnej lub umiarkowanie otyłej sylwetce w przedziale wiekowym od 18 do 65 lat, przeprowadzając rutynowe oceny spożycia pokarmu.
Dodatkowo do badania wykorzystano neopterynę w kale, kalprotektynę w kale oraz mieloperokdsydazę.
Wyniki
Badanie obejmowało 348 uczestników z prawie równą liczbą mężczyzn i kobiet. Średni wskaźnik masy ciała (BMI) badanych wynosił 27.28 kg/m2, a średni wiek to 40.51 lat.
Badani jedli średnio 1,60 równoważnika kubka nabiału na dzień, obejmując zakres od 0 do 6,71. Zgodnie z tradycyjnym progiem, ponad 0,25 kubka na dzień, większość uczestników, tj. 92%, zostało sklasyfikowanych jako jedzących nabiał.
Konsumpcja sera wyniosła 0,84 ekwiwalentu kubka dziennie w porównaniu do 0,56 równoważnika kubka spożycia mleka płynnego. Z kolei spożycie jogurtu było niższe ze średnią 0,13 ekwiwalentu kubka dziennie.
Średnie poziomy LBP w osoczu, mieloperoksydazy, neopteryny i kalprotektyny w kale wśród badanych wynosiły odpowiednio 10,65 μg/mL, 606,48 ng/g, 20,19 ng/g i 65,09 μg/g. Zakresy tych biomarkerów różniły się znacznie.
Badanie wykazało zero korelacji między wskaźnikami zapalenia jelitowego w kale a spożyciem produktów mlecznych, w tym sera, jogurtu, ogółem produktów mlecznych oraz mleka płynnego. W dodatku podział uczestników na podstawie spożycia jogurtu nie ukazał żadnych dostrzegalnych zmian markerów zapalenia w kale, zarówno w przypadku regularnego, jak i niedawnego spożycia.
Zgodnie z danymi dotyczącymi regularnego spożycia pokarmowego oraz ostatniego spożycia, nie odkryto żadnych powiązań pomiędzy konsumpcją nabiału a LBP w osoczu, wskaźnikiem występowania endotoksyny. Ponadto nie wykryto znacznych zmian w markerach zapalenia jelitowego ani LBP w osoczu między osobami, które spożywają jogurt i tymi, którzy go nie jedzą.
Wnioski
Podsumowując, niniejsze badanie przedstawiło brak korelacji między konsumpcją jakiejkolwiek formy nabiału a przepuszczalnością jelitową wśród zróżnicowanej etnicznie grupy zdrowych Amerykanów z heterogenicznym poziomem nietolerancji laktozy.
Dalsze badania są niezbędne, zwłaszcza w przypadku interwencji obejmujących dzienne dawki jogurtu, by określić wpływ na zapalenie jelitowe oraz przepuszczalność jelit. Co więcej, badania te powinny brać pod uwagę starsze, tj. ponad 50-letnie, otyłe kobiety i uwzględniać wyzwanie dla układu pokarmowego.