2022-11-26 16:15:44 JPM redakcja1 K

Jakie są zalety picia herbaty z mlekiem?

Herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie i picie jej gwarantuje przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W Wielkiej Brytanii i innych częściach świata, herbata jest często spożywana z mlekiem. Jednak...

Herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie i picie jej gwarantuje przynosi wiele korzyści zdrowotnych. W Wielkiej Brytanii i innych częściach świata, herbata jest często spożywana z mlekiem. Jednakże nie jest jasne czy dodawanie mleka do herbaty przynosi dodatkowe korzyści, czy też zakłóca działanie związków zawartych w herbacie w organizmie. Ten artykuł przedstawia skutki dodawania mleka do herbaty.

Zarówno herbata jak i mleko przynoszą korzyści


Wiele herbat może zapewnić korzyści zdrowotne, lecz najbardziej zbadana jest herbata zielona i czarna. Obie są zrobione z liści rośliny Camellia sinensis, lecz przechodzą różne metody obróbki. Zielona i czarna herbata są bogate w związki roślinne zwane flawonoidami. Związki te zachowują się jak antyoksydanty, pomagając zwalczać uszkodzenia komórek spowodowane przez reaktywne molekuły znane jako wolne rodniki. Wysoki poziom wolnych rodników przyczynia się do chorób serca, nowotworów i innych dolegliwości. W szczególności, zielona herbaty są bogate w flawonoidy zwane katechinami, podczas gdy czarne herbaty mają wysokie ilości teaflawin. Dzięki tym związkom, picie zielonej i czarnej herbaty wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, działaniem przeciwnowotworowym i niższym poziomem cholesterolu, zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i na ludziach. Z drugiej strony, mleko jest bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, wapń i potas, które są kluczowe do optymalnego wzrostu, budowy ciała i zdrowia kości. 

| Podsumowanie

Herbaty, szczególnie zielona i czarna, zawierają cząsteczki antyoksydantów które mogą zwiększyć zdrowie serca i dostarczać efektów przeciwnowotworowych. Mleko, jest bogate w korzystne składniki odżywcze, które przyczyniają się do wzrostu i zdrowia kości.

Białka mleka mogą zakłócać działanie związków herbaty, ale badania są niejednoznaczne

Biorąc pod uwagę że i herbata, i mleko zawierają związki prozdrowotne i składniki odżywcze, połączenie tych dwóch produktów wydaje się korzystne. Badanie z udziałem ponad 1,800 dorosłych w Chinach wykazało, że spożywanie zarówno herbaty jak i mleka było niezależnie związane z niższym ryzykiem nowotworu jamy ustnej, oraz że oba mogą mieć szczególnie korzystny wpływ, gdy są spożywane razem. Jednak, niektóre badanie sugerują, że białka zawarte w mleku mogą zakłócać wchłanianie i aktywność antyoksydacyjną związków zawartych w herbacie. Jedno badanie z udziałem 16 dorosłych kobiet zaobserwowało, że picie 2 filiżanek (500ml) zwykłej czarnej herbaty znacznie zwiększyło przepływ krwi, co może wspomóc funkcjonowanie serca, w porównaniu z piciem wody. Tymczasem, picie herbaty z odtłuszczonym mlekiem nie miało takich skutków. Badacze doszli do wniosku, że kazeina, rodzaj białka znajdującego się w mleku, może ograniczać działanie flawonoidów zawartych w herbacie i uniemożliwiać ich aktywność w organizmie. Jednakże, inne małe badanie z udziałem 9 dorosłych, zaobserwowało, że spożywanie czarnej herbaty zwiększało we krwi poziom antyoksydacyjnych flawonoidów, a dodanie mleka do herbaty nie hamowało tego procesu. Co ciekawe, badacze zasugerowali, że dłuższy czas parzenia może prowadzić do lepszego wchłaniania antyoksydantów zawartych w herbacie, niezależnie od dodatku mleka. W oparciu o sprzeczne wyniki tych badań, mleko może w pewnym stopniu zakłócać aktywność antyoksydantów w herbatach, ale może nie mieć takiego samego wpływu w przypadku herbat, które były zaparzane przez długi czas. Jednakże, potrzeba więcej badań, aby lepiej zrozumieć potencjalne korzyści i negatywy dodawania mleka do herbaty.

| Podsumowanie

Ograniczone badania sugerują, że dodawanie mleka do herbaty zakłóca aktywność i wchłanianie związków antyoksydacyjnych, podczas gdy inne badania sugerują coś przeciwnego. 

Rodzaj herbaty może mieć znaczenie

Efekt dodawania mleka do herbaty może także zależeć od rodzaju herbaty, ale nieliczne badania na ten temat skupiały się głównie na czarnej herbacie.  Jako, że zielone herbaty są także bogate we flawonoidy, mleko może teoretycznie wpływać na związki w zielonej herbacie podobnie jak na związki w czarnej. Badanie z udziałem 18 dorosłych wykazało, że picie mleka z kapsułkami zielonej herbaty hamowało zwiększenie spalania kalorii, które zwykle wynika z spożywania samych kapsułek zielonej herbaty. Podczas gdy te wyniki są ciekawe, więcej badań jest potrzebnych, aby lepiej zrozumieć skutek łączenia mleka z zieloną herbatą aniżeli z suplementów z zieloną herbatą. Co więcej, nie ma badań które analizowały skutki dodania mleka do herbat innych niż czarna i zielona.

| Podsumowanie 

Wpływ mleka na korzyści płynące z picia herbaty może zależeć od jej rodzaju, ale większość badań skupiło się na skutkach dodania mleka do czarnej i zielonej herbaty.


 

Wniosek

Herbata, zwłaszcza czarna i zielona, jest bogata w związki, które zachowują się jak antyoksydanty i mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, między innymi korzyściami. Niektóre badania sugerują, że dodanie mleka do herbaty może hamować aktywność tych związków, podczas gdy inne zaobserwowały przeciwny efekt. Dodatkowo, większość badań dotyczących spożywania mleka i herbaty obejmuje małą liczbę uczestników i nie obejmowało uczestników regularnie pijących herbatę z mlekiem przez długi czas. 

A więc nie jest oczywiste, czy połączenie mleka i herbaty jest korzystne, chociaż spożywanie herbaty ogólnie zostało bardziej wyraźnie powiązane z potencjalnymi korzyściami.

Dział: Styl życia

Autor:
Lizzie Streit | Tłumacz - Emilia Mitek

Żródło:
https://www.healthline.com/nutrition/the-benefits-of-tea-with-milk

Udostępnij
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy.
Treść wiadomości jest wymagana.